Mega Spileo Cuvee III White
Producent
Producentem wina jest winnica Cavino, która powstała w 1985 roku w malowniczych okolicznościach przyrody na zboczach Egialii na Peloponezie w Grecji. Nadrzędnym celem winnicy jest tworzenie win o autentycznym greckim charakterze oraz rozpowszechnianie włoskiego winiarstwa na arenie międzynarodowej. Dlatego właśnie ponad 75% z ponad 9-milionów wyprodukowanych butelek rocznie w Cavino trafia na eksport. Do produkcji wina Cavino wykorzystuje winogrona uprawiane w unikalnym mikroklimacie obszaru Egialii, najnowocześniejsze techniki winiarskie oraz wiedzę doświadczonych winiarzy. Wina produkowane w Cavino dostępne są obecnie w ponad 40 krajach na całym świecie, popularyzując tradycyjne greckie winiarstwo.
Region
Jak wszystkim doskonale wiadomo, Grecja jest jednym z najstarszych obszarów winiarskich świata. Winorośl pojawiła się w Grecji, a dokładniej na Krecie około 3 tysięcy lat p.n.e., a następnie została zaadaptowana także w Grecji kontynentalnej. Czasy starożytne, a także znaczna część nowożytności były dobrym czasem dla greckiego winiarstwa, a greckie wina cieszyły się uznaniem przeciętnych smakoszy, jak i koneserów. Niestety w XX wieku greckie winiarstwo utraciło swoją świetność, wiele winnic lokalnych odmian zostało wyciętych, a na ich miejscu zostały posadzone odmiany międzynarodowe. Wtedy też rozpoczęła się tendencja do produkcji win niskiej jakości. Na szczęście od kilku lat zauważalna jest tendencja zwyżkowa – greccy winiarze rozpoczęli etap odbudowywania doskonałych greckich win produkując trunki o doskonałej jakości i niespotykanych w winach innych krajów cechach. Niepowtarzalność win zawdzięczają głównie jedynemu w swoim rodzaju terroir, które tworzone jest przez żyzne gleby, duże nasłonecznienie i wysokie temperatury chłodzone napływami morskiej bryzy. Peloponez to w znacznej części strome wybrzeże, które od strony lądu chronione jest wysokimi górami przed gorącymi wiatrami Afryki. W Peloponezie opady deszczu są znacznie wyższe niż w innych regionach Grecji, dzięki czemu gleba zostaje dobrze nawodniona i staje się prawdziwą gratką dla winiarzy poszukujących odpowiedniego miejsca do uprawy winorośli.
Mega Spileo Cuvee III White
Mega Spileo Cuvee III White to kupaż trzech odmian: międzynarodowego Chardonnay (20%) oraz dwóch lokalnych Malagousia (60%) oraz Asyritko (20%). Wino ma wyraziście słomkową barwę z zielonymi refleksami. Bukiet jest bardzo finezyjny – łączy w sobie aromaty masła kokosowego, soczystej nektarynki, białych kwiatów i świeżej bazylii. W ustach jest orzeźwiające dzięki odpowiedniej dozie kwasowości i przyjemnie otulające dzięki dębowym akcentom zaczerpniętym podczas leżakowania w dębowych beczkach.