Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
MEGA SPILEO 'III' CUVEE WHITE 0,75L

Mega Spileo Cuvee III White

Wino białe

Your browser does not support the audio element.
]

Producent

Producentem wina jest winnica Cavino, która powstała w 1985 roku w malowniczych okolicznościach przyrody na zboczach Egialii na Peloponezie w Grecji. Nadrzędnym celem winnicy jest tworzenie win o autentycznym greckim charakterze oraz rozpowszechnianie włoskiego winiarstwa na arenie międzynarodowej. Dlatego właśnie ponad 75% z ponad 9-milionów wyprodukowanych butelek rocznie w Cavino trafia na eksport. Do produkcji wina Cavino wykorzystuje winogrona uprawiane w unikalnym mikroklimacie obszaru Egialii, najnowocześniejsze techniki winiarskie oraz wiedzę doświadczonych winiarzy. Wina produkowane w Cavino dostępne są obecnie w ponad 40 krajach na całym świecie, popularyzując tradycyjne greckie winiarstwo.

Region

Jak wszystkim doskonale wiadomo, Grecja jest jednym z najstarszych obszarów winiarskich świata. Winorośl pojawiła się w Grecji, a dokładniej na Krecie około 3 tysięcy lat p.n.e., a następnie została zaadaptowana także w Grecji kontynentalnej. Czasy starożytne, a także znaczna część nowożytności były dobrym czasem dla greckiego winiarstwa, a greckie wina cieszyły się uznaniem przeciętnych smakoszy, jak i koneserów. Niestety w XX wieku greckie winiarstwo utraciło swoją świetność, wiele winnic lokalnych odmian zostało wyciętych, a na ich miejscu zostały posadzone odmiany międzynarodowe. Wtedy też rozpoczęła się tendencja do produkcji win niskiej jakości. Na szczęście od kilku lat zauważalna jest tendencja zwyżkowa – greccy winiarze rozpoczęli etap odbudowywania doskonałych greckich win produkując trunki o doskonałej jakości i niespotykanych w winach innych krajów cechach. Niepowtarzalność win zawdzięczają głównie jedynemu w swoim rodzaju terroir, które tworzone jest przez żyzne gleby, duże nasłonecznienie i wysokie temperatury chłodzone napływami morskiej bryzy. Peloponez to w znacznej części strome wybrzeże, które od strony lądu chronione jest wysokimi górami przed gorącymi wiatrami Afryki. W Peloponezie opady deszczu są znacznie wyższe niż w innych regionach Grecji, dzięki czemu gleba zostaje dobrze nawodniona i staje się prawdziwą gratką dla winiarzy poszukujących odpowiedniego miejsca do uprawy winorośli.

Mega Spileo Cuvee III White

Mega Spileo Cuvee III White to kupaż trzech odmian: międzynarodowego Chardonnay (20%) oraz dwóch lokalnych Malagousia (60%) oraz Asyritko (20%). Wino ma wyraziście słomkową barwę z zielonymi refleksami. Bukiet jest bardzo finezyjny – łączy w sobie aromaty masła kokosowego, soczystej nektarynki, białych kwiatów i świeżej bazylii. W ustach jest orzeźwiające dzięki odpowiedniej dozie kwasowości i przyjemnie otulające dzięki dębowym akcentom zaczerpniętym podczas leżakowania w dębowych beczkach.

Kingfisher Sauvignon Blanc Mega Spileo Assyritko

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CHARDONNAY ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino białe

Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented

LE PETIT ETOILE CHARDONNAY ORGANIC NON-FERMENTED SPARKLING 0,75L

Wino białe, Wino musujące

Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented Sparkling

CHATEAU COUTET PREMIER CRU 0,75L

Wino białe

Chateau Coutet Barsac Premier Grand Cru Classe

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa