NATUR QVEVRI SAPERAVI DRY
Historia
Rtvelisi to gruzińska firma winiarska zorientowana na jakość. Firmę założyli przyjaciele, którzy od lat byli właścicielami winnic w Kachetii i zajmowali się uprawą winorośli i produkcją wina. Firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości win oraz innych napojów alkoholowych takich jak: klasyczne wino gruzińskie, tradycyjne wino qvevri, wino musujące, brandy i czacza. Można powiedzieć, że historia Rtvelisi sięga 1920 roku. To właśnie w tym okresie patriarchalna piwnica została odnowiona przez firmę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Obecnie w tej piwnicy produkowane jest wino Qvevri firmy Rtvelisi. Pomysł założenia firmy zrodził się podczas jednego ze żniw. Nazwa Rtvelisi trafnie wyraża wielką tradycję zbierania winogron, radość i szacunek do winorośli dla Gruzinów, który towarzyszy Gruzinom od 8000 lat. Cel firmy został określony już od pierwszego dnia jej powstania – ugruntowanie marki wysoką jakością i niezapomnianym smakiem. Firma winiarska Rtvelisi ma dwa znaki towarowe „RTVELISI” i „VELLEVINE”
Winnice
Założyciele firmy przez lata zajmowali się uprawą winorośli i produkcją wina oraz byli właścicielami winorośli w unikalnych mikrostrefach Kachetii. Winnice stały się własnością przedsiębiorstwa Rtvelisi w dniu założenia przedsiębiorstwa i rozpoczął się proces ciągłego pozyskiwania i uprawy winnic. Zespół Rtvelisi aspiruje do uprawy winnic we wszystkich mikrostrefach w całej Gruzji, aby zapewnić partnerom najrzadsze i unikalne wina gruzińskiego pochodzenia.
Winiarze
Za butelkowanie win Rtvelisi i mocnych napojów alkoholowych odpowiada rozległy zespół winiarzy i technologów. Zespołem winiarskim kieruje Giorgi Babunidze, jeden z najbardziej znanych i doświadczonych gruzińskich winiarzy. Giorgi Babunidze, który przez wiele lat pełnił funkcję głównego winiarza kilku wiodących firm, utrzymuje jakość win Rtvelisi i niezapomniane aromaty przy pomocy doświadczonego zespołu winiarzy.
Czerwone wytrawne wino produkowane tradycyjną metodą w glinianych amforach qvevri z winogron szczepu Saperavi. Wyróżnia się aromatem dojrzałej wiśni i czerwonej jagody, lekkimi nutami wanilii i długotrwałym finiszem. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, wędlinami i serami.