Ozzi Shiraz 0,187 – Australia
Region Riverland
Riverlad to jeden z największych obszarów winiarskich regionu Australia Południowa. Region ten jest producentem ponad połowy winogron przeznaczonych do branży winiarskiej w kraju. Znany jest również jako centrum nowinek technicznych i obszar o bardzo dużej różnorodności produkowanych win, od przeciętnej do najwyższej jakości. Riverland rozciąga się wzdłuż rzeki Murray, która zapewnia doskonałe nawodnienie dla okolicznych gleb. W regionie panuje klimat śródziemnomorski – lata są ciepłe i suche, a zimy stosunkowo łagodne. Są to więc doskonałe warunki do uprawy winorośli. Do najpopularniejszych odmian Australii Południowej należą Shiraz, Grenache, Mourvedere i Chardonnay.
Winiarnia Kingston Estate Winery
Kingston Estate Winery została założona przez Ninę i Steva Moularadellis, greckich imigrantów, którzy poznali się w 1961 roku w Australii podczas zbiorów winogron dla jednej z działających wtedy winiarni. Niedługo później, w roku 1965 pracowali wspólnie przy zbiorach we własnej winnicy Kingston Estate Winery. Dziś na czele winnicy stoi drugie i trzecie pokolenie rodziny – syn założycieli wraz ze swoimi trzema córkami, z których każda zarządza inną częścią działalności winiarni.
Odmiana Shiraz
Shiraz prawdopodobnie pochodzi z Doliny Rodanu (Francja), skąd rozprzestrzeniła się na całym świecie. W Europie i znacznej części świata znana jest pod nazwą Syrah, natomiast w Australii przyjęła się jej druga forma – Shiraz. Do Australii została sprowadzona około 1830 roku i szybko zajęła pozycję przodującej odmiany w kraju. Winnice obsadzone tą odmianą w Australii są większe niż w jej ojczyźnie, Francji. W Australii powstają z niej doskonałe wina odmianowe, uważane za jedne z najlepszych na świecie, a także kupaże najczęściej w połączeniu z odmianą Cabernet Sauvignon. Wina odmiany Shiraz produkowane w Australii wyróżniają się słodkimi nutami owocowymi przełamanymi charakterystycznym pieprznym akcentem.
Ozzi Shiraz
Ozzi Shiraz jest winem o rubinowej barwie z purpurowymi odcieniami. Bukiet jest intensywny, zdominowany aromatami dojrzałych czerwonych owoców, takich jak porzeczki, truskawki i maliny wzbogacone dodatkowo nutą dębu. Podniebienie jest soczyście owocowe z nutami jagód, słodkich malin i jeżyn, które podkreślają delikatne taniny i subtelna konsystencja.