Pere Ventura Cava Tresor Gran Reserva Brut – DO Cava – Hiszpania
Duża rodzinna firma pielęgnująca jakość poprzez posiadanie pojedynczych wyspecjalizowanych winnic. Ich najprostsza Cava leżakuje 18 miesięcy na osadzie.
Region Cava
Większość produkcji Cava odbywa się w regionie Katalonii (Catalunya), a zwłaszcza w Penedes . Wina są w przeważającej mierze wytwarzane tradycyjną metodą , przy pomocy wyjątkowego hiszpańskiego wynalazku, gyropalette. Ten, wprowadzony w Katalonii w latach siedemdziesiątych, jest mechanicznym urządzeniem stosowanym do łamania (obracania) kilku butelek wina jednocześnie. Stał się podstawową metodą masowej produkcji win musujących. Winorośle w wieku od 15 do 20 lat położone są na wysokości 340 m na głębokich, kredowych glebach. Sadzone w gęstości od 2200 do 2500 winorośli na hektar, 35% Xarel.lo, 35% Macabeo i 30% winorośli dają wydajność około 12 000 kg / hektar. Chociaż Penedes to maszynownia Cava (około 95 procent całkowitej produkcji), wino może być legalnie produkowane tylko w ośmiu różnych regionach.
WINNICA Pere Ventura
Prestiżowy dom Cava Pere Ventury został założony w 1992 roku, ale czerpie z dziedzictwa win musujących sięgających głęboko w przeszłość. W rzeczywistości był to pradziadek Pere, który był odpowiedzialny za pierwszą Cava, jaką kiedykolwiek wykonano klasyczną metodą stosowaną w Szampanii, a jego dziadek i ojciec nadal doskonalili swoją technikę wytwarzania Cavasów wyróżniających się i opanowanych.
Szczep Macabeo
Macabeo (lub Viura w Rioja) to białe wino winogronowe używane po obu stronach Pirenejów, na północy i wschodzie Hiszpanii oraz w najbardziej wysuniętych na południe obszarach Francji. Względnie wszechstronny, jest stosowany do win spokojnych, musujących, wytrawnych i słodkich. Istnieje kilka uniwersalnych prawd o tym, jak smakuje Macabeo; wina mogą być świeże, kwiatowe i aromatyczne, gdy są zbierane wystarczająco wcześnie i dojrzewają w stali nierdzewnej, ale ciężkie, miodowe i orzechowe, gdy dojrzewają w dębie i zbierane nieco później
Szczep Xarel-lo
Xarel-lo jest ceniony przez winiarzy za kwasową strukturę, którą wnosi do win, i wyróżnia się jako jedna z najlepszych hiszpańskich odmian białego wina. Ma grubą skórkę, jest bogaty w polifenole, a jego sok zapewnia doskonałą równowagę cukrów i kwasów. Jest również wysoki w resweratrolu przeciwutleniaczy, jak pokazują wspólne badania między działem enologii UC Davis a działem farmakologii Uniwersytetu w Barcelonie. Jest w dużej mierze odpowiedzialny za wiek najlepszych Cavas.
Szczep Parellada
Parellada jest jedną z trzech głównych odmian winogron używanych do produkcji najbardziej znanego hiszpańskiego wina musującego – Cava. Odmiana pochodzi z wzgórz Katalonii i nie jest uprawiana prawie nigdzie indziej – z 20 000 akrów winorośli Parellada w Hiszpanii, zaledwie 5 procent znajduje się poza Katalonią. Odmiana jest nie mniej wyspecjalizowana, jeśli chodzi o style wina; musujące Cava stanowią ponad 95 procent rocznych zbiorów Parellada. Do klasycznej mieszanki Cava Parellada wprowadza aromat kwiatów i zielonego jabłka – idealne uzupełnienie miodowych, grejpfrutowych nut Macabeo i ziemistych smaków Xarel-lo. Parellada osiąga najlepsze wyniki na wyższych wysokościach, gdzie sezon wegetacyjny jest zarówno chłodniejszy, jak i dłuższy niż w niżej położonych obszarach. Świeższe temperatury pomagają zachować kwasowość niezbędną do produkcji wina musującego, a dłuższy sezon wegetacyjny pozwala na pełny rozwój aromatyczny.
Cava Pere Ventura Gran Reserva
Wino musujące o bladym, słomkowym odcieniu, lecz pełne złotego blasku. Drobne koraliki bąbelków unoszą się powoli ku trwałej koronie. W nosie zaskakująco intensywne aromaty jabłek i owoców cytrusowych, złagodzone subtelnymi nutami suszonych orzechów, zbóż i tostów. Na podniebieniu pełne i zdecydowane, z tęczą smaków od kwiatu akacji po nuty suszonych orzechów i świeżo upieczonych ciastek. Tresor, czyli skarb ukazuje niezrównaną równowagę między świeżością i miękkością, wraz z symfonią subtelnych smaków przywołujących urok śródziemnomorskiego lata.