Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
PERE VENTURA CAVA TRESOR GRAN RESERVA BRUT 0,75L + GIFT BOX

Pere Ventura Cava Tresor Gran Reserva Brut – DO Cava – Hiszpania

Wino białe, Wino musujące

Duża rodzinna firma pielęgnująca jakość poprzez posiadanie pojedynczych wyspecjalizowanych winnic. Ich najprostsza Cava leżakuje 18 miesięcy na osadzie.

Region Cava

Większość produkcji Cava odbywa się w regionie Katalonii (Catalunya), a zwłaszcza w Penedes . Wina są w przeważającej mierze wytwarzane tradycyjną metodą , przy pomocy wyjątkowego hiszpańskiego wynalazku, gyropalette. Ten, wprowadzony w Katalonii w latach siedemdziesiątych, jest mechanicznym urządzeniem stosowanym do łamania (obracania) kilku butelek wina jednocześnie. Stał się podstawową metodą masowej produkcji win musujących. Winorośle w wieku od 15 do 20 lat położone są na wysokości 340 m na głębokich, kredowych glebach. Sadzone w gęstości od 2200 do 2500 winorośli na hektar, 35% Xarel.lo, 35% Macabeo i 30% winorośli dają wydajność około 12 000 kg / hektar. Chociaż Penedes to maszynownia Cava (około 95 procent całkowitej produkcji), wino może być legalnie produkowane tylko w ośmiu różnych regionach.

WINNICA Pere Ventura

Prestiżowy dom Cava Pere Ventury został założony w 1992 roku, ale czerpie z dziedzictwa win musujących sięgających głęboko w przeszłość. W rzeczywistości był to pradziadek Pere, który był odpowiedzialny za pierwszą Cava, jaką kiedykolwiek wykonano klasyczną metodą stosowaną w Szampanii, a jego dziadek i ojciec nadal doskonalili swoją technikę wytwarzania Cavasów wyróżniających się i opanowanych.

Szczep Macabeo

Macabeo (lub Viura w Rioja) to białe wino winogronowe używane po obu stronach Pirenejów, na północy i wschodzie Hiszpanii oraz w najbardziej wysuniętych na południe obszarach Francji. Względnie wszechstronny, jest stosowany do win spokojnych, musujących, wytrawnych i słodkich. Istnieje kilka uniwersalnych prawd o tym, jak smakuje Macabeo; wina mogą być świeże, kwiatowe i aromatyczne, gdy są zbierane wystarczająco wcześnie i dojrzewają w stali nierdzewnej, ale ciężkie, miodowe i orzechowe, gdy dojrzewają w dębie i zbierane nieco później

Szczep Xarel-lo

Xarel-lo jest ceniony przez winiarzy za kwasową strukturę, którą wnosi do win, i wyróżnia się jako jedna z najlepszych hiszpańskich odmian białego wina. Ma grubą skórkę, jest bogaty w polifenole, a jego sok zapewnia doskonałą równowagę cukrów i kwasów. Jest również wysoki w resweratrolu przeciwutleniaczy, jak pokazują wspólne badania między działem enologii UC Davis a działem farmakologii Uniwersytetu w Barcelonie. Jest w dużej mierze odpowiedzialny za wiek najlepszych Cavas.

Szczep Parellada

Parellada jest jedną z trzech głównych odmian winogron używanych do produkcji najbardziej znanego hiszpańskiego wina musującego – Cava. Odmiana pochodzi z wzgórz Katalonii i nie jest uprawiana prawie nigdzie indziej – z 20 000 akrów winorośli Parellada w Hiszpanii, zaledwie 5 procent znajduje się poza Katalonią. Odmiana jest nie mniej wyspecjalizowana, jeśli chodzi o style wina; musujące Cava stanowią ponad 95 procent rocznych zbiorów Parellada. Do klasycznej mieszanki Cava Parellada wprowadza aromat kwiatów i zielonego jabłka – idealne uzupełnienie miodowych, grejpfrutowych nut Macabeo i ziemistych smaków Xarel-lo. Parellada osiąga najlepsze wyniki na wyższych wysokościach, gdzie sezon wegetacyjny jest zarówno chłodniejszy, jak i dłuższy niż w niżej położonych obszarach. Świeższe temperatury pomagają zachować kwasowość niezbędną do produkcji wina musującego, a dłuższy sezon wegetacyjny pozwala na pełny rozwój aromatyczny.

Cava Pere Ventura Gran Reserva

Wino musujące o bladym, słomkowym odcieniu, lecz pełne złotego blasku. Drobne koraliki bąbelków unoszą się powoli ku trwałej koronie. W nosie zaskakująco intensywne aromaty jabłek i owoców cytrusowych, złagodzone subtelnymi nutami suszonych orzechów, zbóż i tostów. Na podniebieniu pełne i zdecydowane, z tęczą smaków od kwiatu akacji po nuty suszonych orzechów i świeżo upieczonych ciastek. Tresor, czyli skarb ukazuje niezrównaną równowagę między świeżością i miękkością, wraz z symfonią subtelnych smaków przywołujących urok śródziemnomorskiego lata.

Pietra Primitivo Allendorf Winkeler Riesling

Zobacz również...

SIMPLE WINE SAUVIGNON BLANC 0,75L

Wino białe

SIMPLE WINE SAUVIGNON BLANC

OZZI CHARDONNAY 0,187L

Wino białe

Ozzi Chardonnay 0,187 – Australia

CARMEL PRIVATE COLLECTION CHARDONNAY 2020 0,75L

Wino białe

Carmel Private Collection Chardonnay

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa