Pere Ventura Cava Tresor Rose Brut
Region Cava
Większość produkcji Cava odbywa się w regionie Katalonii (Catalunya), a zwłaszcza w Penedes . Wina są w przeważającej mierze wytwarzane tradycyjną metodą , przy pomocy wyjątkowego hiszpańskiego wynalazku, gyropalette. Ten, wprowadzony w Katalonii w latach siedemdziesiątych, jest mechanicznym urządzeniem stosowanym do łamania (obracania) kilku butelek wina jednocześnie. Stał się podstawową metodą masowej produkcji win musujących.
Winogrono Trepat to odmiana rodzima, występująca wyłącznie na północy Hiszpanii. Winnice TRESOR ROSÉ BRUT znajdują się w Conca de Barberà,
idealny dom dla odmiany winogron Trepat. Winnice te mają średnio 20 lat i rosną na znalezionych obszarach na wysokościach od 350 do 600 metrów. Działki pod winnicę są skierowane na południe i składają się głównie z gleb wapiennych, ubogich w materii organicznej.
Gęstość sadzenia na każdej działce nie przekracza 2500 winorośli/ hektara, a uprawa winorośli odbywa się zgodnie z kodeksem najlepszych praktyk
w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Zbiór odbywa się ręcznie, a plony poniżej 10 000 kg/hektar.
PRODUKCJA
Maceracja przedfermentacyjna metodą odpowietrzania, w której sok wolnowypływowy i skórki macerują przez 12 do 18 godzin w temp temperaturze 12 – 14°C (53°F – 57°F), w celu wydobycia koloru i wydobyć potencjalny aromat winogron. Osadzanie statyczne i fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 15 – 17°C (59°F – 62°F). Druga fermentacja w butelce zgodnie z metodą tradycyjną.
WINNICA Pere Ventura
Prestiżowy dom Cava Pere Ventury został założony w 1992 roku, ale czerpie z dziedzictwa win musujących sięgających głęboko w przeszłość. W rzeczywistości był to pradziadek Pere, który był odpowiedzialny za pierwszą Cava, jaką kiedykolwiek wykonano klasyczną metodą stosowaną w Szampanii, a jego dziadek i ojciec nadal doskonalili swoją technikę wytwarzania Cavasów wyróżniających się i opanowanych. Winnica Pere Ventura i jej charakter jest zakorzeniony w tradycji rodzinnej sięgającej XIX wieku. Kiedy w 1992 roku zdecydował się założyć winnicę o tej samej nazwie, zrobił to na cześć swoich przodków. Rodzinne dziedzictwo Pere związane z Cavą sięga 1872 roku, kiedy jego pradziadek Manuel Montserrat Font pomógł wyprodukować pierwsze butelki Cavy w Codorniu.
Winogrona pochodzą z 20-letnich winorośli, które rosną na kredowych glebach położonych na dużych wysokościach, na wysokościach od 1148 do 2296 stóp nad poziomem morza. Notatki producenta wina Wszystkie wina Pere Ventura Cava poddawane są „tradycyjnej metodzie” produkcji wina musującego, tej samej metodzie stosowanej w przypadku szampana. Winogrona są zbierane ręcznie i usuwane z łodyg, zanim zostaną poddane pierwszej fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze od 61°F do 64°F. Sok jest następnie klarowany i stabilizowany przed poddaniem wtórnej fermentacji, która odbywa się w butelce. Wino jest opróżniane, wypuszczane, a dawka jest dodawana przed zamknięciem butelki. Minimalny okres starzenia wynosi 14 miesięcy.
Uwagi techniczne
11,5% obj
Łączenie z potrawami: Idealne połączenie z przystawkami, łososiem, tuńczykiem i białymi mięsami z grilla, oraz idealnie komponuje się z czekoladą, leśnymi jagodami, wiśniami czy kremowymi deserami. Najlepsze imprezy zaczynają się i kończą z tym różowym skarbem od PERE VENTURA.
Odmiana winogron Trepat 100%
Dojrzewanie minimum 15 miesięcy
Apelacja pochodzenia DO Cava
Najlepsza ekspresja szczepu Trepat w tej bogatej aromatycznej kawie cava. Świeże i owocowe, a jednocześnie złożone i dobrze zintegrowana kwasowość. Oryginalna i charakterystyczna cava.
Ta cava fascynuje intensywnością aromatów i bogactwem subtelnych smaków podniebienia oraz intensywność i klarowność jego barwy.
TRESOR ROSÉ BRUT to najwspanialszy wyraz szczepu winogron Trepat. Świeży i owocowy, a jednocześnie złożony, sugestywny i hojny. Oryginalny, charakterystyczny i wybitna cava. Będziesz zachwycony jego wyjątkowym charakterem i nieskończonością Aromaty czerwonych owoców w połączeniu z idealną równowagą świeżości i kwasowości.
PERE VENTURA TRESOR ROSÉ BRUT ucieleśnia miejską i niekonwencjonalną duszę oraz kolor pasji. PERE VENTURA TRESOR ROSÉ BRUT jest jak płonący zachód słońca: spokojny, ale żywy; ulotne, ale niezapomniane; naturalne i całkowicie magiczne.
Podawać w temperaturze od 6 do 8°C.