Perfetto Maestro Toscana IGT
Producent
Winnica Familia Castellani powstała w 1903 roku w gminie Pontedera w Toskanii. Do dziś pozostaje własnością rodziny Castellani, która czerpie z doświadczenia swoich przodków. Dziś na czele marki stoją Giorgio, Roberto i Piergiorgio Castellani. Głównym enologiem jest Sabino Russo. Marka posiada własne winnice w różnych częściach regionu, łącznie o powierzchni około 300 hektarów. Obsadzone są głównie odmianami, takimi jak Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Canaiolo Nero czy Trebbiano, Traminer i Viognier.
Region
Toskania jest tak znanym i cenionym regionem winiarskim, że często traktuje się go jako zupełnie osobny kraj. Ze względu na zróżnicowany klimatycznie teren region podzielony jest na trzy części: Toskanię, Chianti i Wybrzeże. Od wschodu region osłonięty jest pasmem Apeninów, od zachodu natomiast zakończony jest Morzem Tyrreńskim. Północ Toskanii jest zdecydowanie cieplejsza, niż północ, jednak gorące włoskie słońce jest w tym miejscu skutecznie chłodzone morską bryzą. Cała Toskania pokryta jest mniejszymi i większymi wzgórzami, których różnice w wysokościach sprawiają, że na jej terenie wyróżnia się wiele mikroklimatów. Gleba Toskanii bogata jest w minerały, co uwidacznia się w delikatnie orzeźwiającym stylu produkowanych tam win. Dominującą odmianą w regionie jest Sangiovese, z którego tworzy się słynne Chianti. Zdecydowaną większość upraw zajmują czerwone odmiany winorośli, chociaż białe także są spotykane.
Odmiana
Sangiovese to jeden z najpopularniejszych włoskich szczepów winorośli. Wchodzi w skład tak wspaniałych win, jak Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano i Chianti. Pochodzi z Włoch, a jego krainą jest Toskania. Winnice obsadzone Sangiovese można spotkać także w Umbrii, Lacjum, na Sardynii i Sycylii. Poza Włochami szczep nie jest szczególnie popularny jeśli chodzi o uprawę. Niewielkie winnice znajdują się jeszcze w Argentynie, USA, Chile czy Gruzji. Powstają z niego bardzo odmienne wina, zarówno lekkie i orzeźwiające, jak i intensywne, garbnikowe. Dużo zależy od sposobu winifikacji i leżakowania. Najczęściej wykorzystywany jest w kupażach, gdyż wina odmianowe Sangiovese są zbyt cierpkie i o bardzo niskiej zawartości alkoholu.
Perfetto Maestro Toscana IGT
Wino jest kupażem odmian Sangiovese (90%) oraz Merlot (10%). W kieliszku prezentuje intensywnie rubinową barwę. Nos zdominowany jest aromatami czerwonych owoców, takich jak wiśnie, maliny i czerwone porzeczki. W tle wyczuwalne są również delikatne nuty dębu. Półwytrawny smak objawia się nutą wiśni i jeżyn z dębowym zakończeniem. Skomponuje się z pieczonym drobiem, pizzą oraz makaronami w gęstych pomidorowych sosach.