Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
PIETRA PRIMITIVO 0,75L

Pietra Primitivo

Wino czerwone

Winnica Menhir Salento – mała ekologiczna winiarnia położona w Salento w Apulii. Nazwa Menhir pochodzi od kamiennych słupów w Salento. Winnica i gospodarstwo jest restrykcyjnie ekologiczne, zarówno winnica i gospodarstwo są symbolem dbałości o naturalne środowisko, jakość i estetykę. Winnica kieruje się ograniczeniem środków sztucznych min. w obszarze uprawy ziemi, stosowania drożdży z rodzimych winogron, ogranicza stosowanie siarczynów poprzez filtrację wina. Wszystkie jej wina a zwłaszcza linia Pietra pochodzi ze starych 50 letnich krzewów

PRODUKCJA I REGION

Apulia to długi, cienki region winiarski w dalekim południowo-wschodnim narożniku włoskiego „buta”. Kontynuując analogię do obuwia często używaną do zilustrowania kształtu Włoch, Apulia biegnie od samego końca pięty do nieco poniżej wysokości połowy łydki, gdzie „ostroga” Półwyspu Gargano wystaje z Morzem Adriatyckim. Pięta (półwysep Salento) zajmuje południową część regionu i ma ogromne znaczenie dla tożsamości Apulii. W porównaniu z północną Apulią istnieją nie tylko różnice kulturowe i geograficzne, ale także wina. Tam, gdzie północ jest nieco bardziej pagórkowata i bardziej związana ze zwyczajami i praktykami winiarskimi środkowych Włoch, południe jest prawie całkowicie płaskie i zachowuje silny związek z grecko-rzymską przeszłością.

Jedynym czynnikiem, który łączy północną i południową Apulię, jest wybór upraw: oliwek i winogron, w tej kolejności. Region ten odpowiada za prawie połowę całkowitej produkcji oliwy z oliwek we Włoszech i od dawna cieszy się opinią obfitego źródła (głównie czerwonego) wina. Miało to poważne konsekwencje gospodarcze dla winiarzy w Apulii i dla reputacji win regionu; gdy świat zaczął domagać się win wyższej jakości, produkowane masowo wina mieszane, w których specjalizowała się Apulia, straciły na wartości. Tam, gdzie kiedyś wystarczyło wytworzyć ogromne jeziora taniego wysokoprocentowego wina do blendowania lub wytwarzania wermutu, konsumenci pod koniec XX wieku żądali jakości nad ilością – zwłaszcza gdy mieli dostęp do niedrogich win wysokiej jakości z krajów takich jak Australia , Argentyna.i Chile .

Apulia

Klasyczny puglijski krajobraz winnic

Rozwiązaniem Puglian było zmniejszenie żałośnie luźnych ograniczeń wydajności nałożonych przez przepisy DOC i zmiana podejścia do produkcji wina. Wiele firm winiarskich korzysta obecnie z usług „latających winiarzy” z Nowego Świata, aby nadać nowy wymiar swoim produktom. Piętnaście lat temu tylko niewielki procent wina Puglian miał jakość DOC; liczba ta stale rośnie i wprowadzane są nowe DOC. W 2010 roku region zyskał nawet swój pierwszy DOCG w Primitivo di Manduria Dolce Naturale , a rok później trio czerwonych win wyniesionych z Castel del Monte DOC.

Apulia daje się podzielić na trzy surowe obszary uprawy winorośli, które dokładnie odpowiadają jej prowincjom administracyjnym: Foggia na północy, Bari i Taranto na środku oraz Brindisi i Lecce na południu.

WINNICA

Menhir Salento znajduje się w Minervino di Lecce, ukrytym mieście między Maglie i Otranto. Znajduje się na nim stanowiska archeologiczne i jest wśród starożytnych gospodarstw, dolmenów, menhirów. Jest to siedlisko nietknięte, żyzne i mądre jak ludzie, którzy w nim mieszkają: ziemia, na której rolnictwo, enologia i gastronomia są cudownymi konsekwencjami.

Menhir Salento od samego początku rozumiał znaczenie terytorium jako elementu, który należy wspierać i wzmacniać poprzez stałe zaangażowanie. Szacunek i ochrona to zasady, którymi kieruje się firma w działaniach ze świadomością, że tylko dzięki takiej trosce można zagwarantować ciągłość, wzrost i rozwój produkcji. Firma działa nie tylko poprzez przyjmowanie zrównoważonego systemu produkcji, dbającego o ochronę otaczającego środowiska, ale także poprzez zachowanie całościowego dziedzictwa całego terytorium. Zrównoważone rolnictwo oznacza dla Menhiru harmonię z otaczającym środowiskiem, poprzez racjonalne wykorzystanie zasobów naturalnych, od winnicy po piwnicę.

Zarządzanie glebą. Wzrost płodności dzięki zielonemu nawozowi. Obornik zielony oznacza wysiew w okresie jesiennym, między rzędami winnic, uprawę zielną (np. Favino), z której powstanie trawnik o wysokości około 50-70 cm, który po kwitnieniu (wiosną) będzie koszony. i pochowany, nadając glebie strukturę, odżywiając winorośl. W ten sposób nie trzeba stosować nawozów syntetycznych.

Menhir Salento jest coraz bardziej przekonany, że sukces musi iść w parze z poszanowaniem środowiska i dobrobytu ludzi. W rzeczywistości celem firmy jest nie tylko produkcja wysokiej jakości win, ale także dobre samopoczucie pracowników i wszystkich tych, którzy kochają świat wina .

WINO I SZCZEPY

Primitivo , odmiana winorośli, z której powstają te wina, jest bardzo tradycyjna w tej części Włoch; Winogrona tej odmiany o naturalnie ciemnej skórce dają atramentowe, taniczne wina o intensywnym smaku i kolorze. W winach Primitivo często można znaleźć pewną goryczkę, wraz z wyczuwalnymi taninami. Oznacza to, że potrzebują kilku lat w butelce lub beczce, zanim będą dostępne.Primitivo ma swoją nazwę, ponieważ dojrzewa wcześnie (nazwa nie ma nic wspólnego z odmianą lub „prymitywnymi” winami). Dzieli tę cechę z hiszpańskim Tempranillo : temprano oznacza po hiszpańsku „wcześnie”.

PIETRA PRIMITIVO

Półwytrawne wino wytworzone ze szczepu Primitivo. Charakteryzuje się pięknym rubinowym kolorem z intensywnymi fioletowymi refleksami. Przyjemny aromat wiśni, śliwek z nutą śródziemnomorskich ziół. Na podniebieniu pełny smak z doskonale zintegrowanymi taninami. Wino bardzo gładkie i aż gęste od bogactwa wrażeń jakie pozostawia na podniebieniu.

Charles de Beaucour Demi Sec Pere Ventura Cava Tresor Gran Reserva Brut – DO Cava – Hiszpania

Zobacz również...

SIMPLE WINE PINOT NOIR 0,75L

Wino czerwone

SIMPLE WINE PINOT NOIR

OZZI SHIRAZ 0,187L

Wino czerwone

Ozzi Shiraz 0,187 – Australia

CARMEL PRIVATE COLLECTION CABERNET SAUVIGNON 2019 0,75L

Wino czerwone

Carmel Private Collection Cabernet Sauvignon

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa