Pio Cesare Barbera D’Alba – DOC Barbera d’Alba – Włochy
Pio Cesare jeden z najlepszych i najstarszych przedstawicieli winiarskiego Piemontu – Tradycyjna rodzinna firma, robiąca jedne z najlepszych win od 1881r. obecnie 5 pokolenie zarządza winnicą. Posiada 70 ha rozczłonkowanych w różnych częściach Piemontu. Ciągłość rodzinna gwarantuje stałą najwyższą jakość wytwarzanych win. Winnica jest ikona klasycznego stylu produkcji Barolo i Barbaresco – do dziś uchodzi za wzorzec klasyki win z Piemontu.
Region: DOC Barbera d’ Alba – Piemont
Szczep: 100% Barbera
Producent: Pio Cesare
Opis:
Dobrze zbudowane, bogate i wytrawne, klasy „lifestyle” wino o głębokim, rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. Przyjemny bukiet jeżyn i śliwek łączy się z dojrzałymi owocami oraz nutą przypraw korzennych. Na podniebieniu skoncentrowane i bardzo soczyste, o jedwabistej konsystencji, smaku malin, dojrzałych wiśni oraz szczyptą cynamonu.
Winifikacja: w zbiornikach ze stali nierdzewne, długa maceracja 20 – 25 dni
Dojrzewanie: w dużych beczkach z dębu francuskiego typu „botti” przez 12 miesięcy oraz niewielkie ilości w barrique.
Posiada duży potencjał starzenia.
Pio Cesare to rodzinny dom wina z Piemontu, położony w historycznym, mającym ponad dwa tysiące lat, rzymskim centrum miasta Alba, produkujący wina od 1881 roku. Obecnie piąte pokolenie kontynuuje tę tradycje, zapewniając ciągłość jakości i stylu winom, dla koneserów z ponad 50 krajów świata.
Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela – Pio Cesare, który zainteresował się pomysłem wyprodukowania wina dla siebie, rodziny, przyjaciół i niewielkiej grupy klientów, wyselekcjonowanej ilości win ze wzgórz Barolo i Barbaresco.
Obecnie winnice Pio Cesare zajmują powierzchnię 70 ha, położone są w najwyżej ocenianych regionach Piemontu: Barolo I Barbaresco
Wyjątkowa dbałość o jakość wytwarzanych win jest skutkiem ścisłej selekcji winogron oraz niskim plonom w winnicach, szanująca przy tym fizjologię upraw, preferując ich jakość nad ilość. Niebywałe znaczenie ma także fakt, że w winnicach przez cały cykl wegetacyjny, począwszy od przycinania krzewów do zbioru winogron pracuje ten sam zespół pracowników, którzy dogłębnie znają potrzeby i zdrowie każdej rośliny. Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie, zapewniając przy tym selekcję jedynie najwyższej jakości winogron.
Godna uwagi jest także dbałość o fitosanitarną ochronę winnic, potwierdzona przez stosowne certyfikaty.
„Imię i wiarygodność rodziny oraz naszych win są dla nas zawsze na pierwszym miejscu!” – to filozofia rodziny Pio Cesare