Pio Cesare Grignolino del Monferrato Casalese DOC
Producent
Marka winiarska Pio Cesare powstała w 1881 roku w malowniczym Piemoncie, we Włoszech. To właśnie w tym roku Pio Cesare, który nazwał firmę swoim nazwiskiem nabył pierwsze winnice i zaczął w nich uprawiać odmiany Barolo i Barbaresco. Pio był jednym z pierwszych winiarzy, który uwierzył w potencjał tych szczepów oraz winiarski potencjał Piemontu. Filozofią winiarni jest poświęcenie się indywidualności każdej winnicy i jej terroir, które można uzyskać poprzez zasadę minimalnej ingerencji w produkcję wina. Głównym enologiem Pio Cesare jest jej obecny właściciel – Pio Boffa, prawnuk założyciela, który uznany został za jednego z najlepszych winiarzy w całych Włoszech. Wina Pio Cesare każdego roku oceniane są jako jedne z najlepszych na całym świecie.
Region
Piemont znajduje się w północno-zachodniej części Włoch. Ukryty jest między Alpami Zachodnimi i pasmem Apeninu Liguryjskiego. Pagórkowate i górzyste ukształtowanie terenu sprawia, że zaledwie 30 % całego regionu (25 tys. kilometrów) nadaje się pod uprawę winogron. W regionie panuje klimat podzwrotnikowy kontynentalny, opady deszczu są niskie, a dobowe różnice temperatur wysokie. Znaczna część winnic rozmieszczona jest malowniczo na stokach gór. Do najważniejszych czerwonych odmian regionu należą Barbera, Nebbiolo i Dolcetto, natomiast do białych Moscato. Poza nimi uprawia się tam również Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Pinot Noir. W regionie uprawia się też nadzwyczaj dużo odmian autochtonicznych, takich jak Cortese, Freisa i Grignolino. Piemont jest 2. największym producentem wina we Włoszech (po Chianti) i największym producentem wina musującego.
Odmiana
Grignolino to endemiczna włoska odmiana winorośli, pochodząca z Piemontu. Jest to niezwykle rzadki szczep, którego uprawy są bardzo niewielkie. Jego nazwa w języku włoskim oznacza „wiele pestek” i nawiązuje do faktycznie dużej ilości pestek, jaka znajduje się w winogronach. Ich znaczna ilość sprzyja natomiast taniczności win, które są z tej odmiany produkowane. Inne charakterystyczne cechy win z odmiany Grignoliono to wysoka kwasowość, owocowe aromaty i dość jasna szata. Wiele win tej odmiany produkowanych jest jako „wina młode” na wzór francuskiego Beaujolais. Odmiana ta ma zdolność do ukazywania w winach terroir winnicy, w której uprawiane były winogrona. Powstają z niego wina odmianowe i kupaże, choć często nie jest to jasne. Ma on bowiem dużo różnych nazw, m.in. Barbesino, Arlandino, Grignolino Fino Nero, Rosello, Rosetta, Barbosine de Bologne i wiele innych.
Pio Cesare Grignolino del Monferrato Casalese DOC
Wino powstało w 100 % z owoców odmiany Grignolino pochodzących z winnic regionu Monferrato. Charakteryzuje się głęboko rubinową szatą. W bukiecie łączą się ze sobą nuty czerwonych owoców, słodkich przypraw korzennych i czerwonych kwiatów polnych. W ustach ujawniają się okrągłe taniny, pikantna owocowość i delikatnie słona świeżość.