Pio Cesare L’Altro Chardonnay
Producent
Założycielem marki Pio Cesare był włoski winiarz, po którym winnica otrzymała swoje imię. Winiarnia działa od 1881 roku – była jedną z pierwszych winnic w Piemoncie, która odkryła potencjał doskonale dziś znanych i cenionych odmian Barolo i Barbaresco. Pio Cesare działa zgodnie z filozofią wydobywania potencjału z każdej winnicy i jej terroir oraz podkreślania ich cech w winach. Winnica uzyskuje to dzięki minimalnej ingerencji w naturalny proces produkcji wina. Obecny właściciel, Pio Boffa, jest prawnukiem założyciela winiarni i pracuje w niej jako główny winiarz. Pio Boffa uznany jest za jednego z najlepszych i najbardziej obiecujących winiarzy we Włoszech.
Region
Piemont jest jednym z regionów zajmujących północno-zachodnią część Włoch. Mieści się między Alpami Zachodnimi a pasmem Apenimu Liguryjskiego na pagórkowatym i górzystym terenie. Ukształtowanie tego miejsca sprawia, że zaledwie 30 procent całego regionu nadaje się pod uprawę winnic. Klimat w Piemoncie można określić jako podzwrotnikowy kontynentalny, jednak liczne różnice w wysokościach sprawiają, że występuje na jego terenie wiele mikroklimatów. Opady deszczu są dość niskie a dobowe różnice temperatur wysokie. Winnice rozmieszczane są na stokach wzgórz, gdzie gleby są żyzne i dobrze nawodnione. W regionie dominują lokalne odmiany winorośli, takie jak Barbera, Nebbiolo, Dolcetto czy Moscato. Nie brakuje również winnic obsadzonych międzynarodowymi odmianami, m.in. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Piemont obfituje w szczepy autochtoniczne, czyli takie, które nie występują nigdzie indziej na świecie. Należą do nich Cortese, Freisa i Grignolino. Na krajowej liście największych producentów wina plasuje się na 2-gim miejscu, zaraz po Chianti, oraz na 1-szym jako producent wina musującego.
Odmiana
Chardonnay jest najpopularniejszą odmianą białej winorośli na świecie. Pod względem wielkości upraw jest także największą. Ogromną popularność zawdzięcza umiejętności dostosowania się do niemal każdych warunków uprawy. Winnice Chardonnay można spotkać więc na całym świecie, od Francji skąd pochodzi, przez Australię, Nową Zelandię, Kalifornię, Włochy, Chile, RPA, Argentynę, Mołdawię i Węgry. Wina odmiany Chardonnay mogą znacznie różnić się między sobą, ponieważ duży wpływ na cechy aromatyczne ma miejsce uprawy oraz sposób produkcji. W cieplejszym klimacie, np. Australii, Chardonnay ujawnia aromaty owoców tropikalnych i oleistą, czasem maślaną wręcz konsystencję. W chłodniejszych regionach świata zdominowane jest aromatami jabłek i gruszek oraz świeżością, a czasem nawet mineralnością. Odmiana wykorzystywana jest do produkcji win zarówno spokojnych, jak i musujących. Jest jednym z głównych szczepów tworzących słynne francuskie Szampany.
Pio Cesare L’Altro Chardonnay
Pio Cesare L’Altro Chardonnay jest kupażem dwóch odmian: Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Po winifikacji w stalowych zbiornikach i kontrolowanej temperaturze, Chardonnay leżakuje w małych dębowych beczkach, a Sauvignon Blanc w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino prezentuje słomkową barwę z jasnymi refleksami. W nosie dominują aromaty jabłka, gruszki i brzoskwini wsparte wyraźnymi nutami dębu, wanilii i masła. W ustach jest bardzo świeże i owocowe z intensywną mineralnością i waniliowym akcentem.