Pio Cesare Nebbiolo – DOC Langhe – Włochy
Pio Cesare jeden z najlepszych i najstarszych przedstawicieli winiarskiego Piemontu – Tradycyjna rodzinna firma, robiąca jedne z najlepszych win od 1881r. obecnie 5 pokolenie zarządza winnicą. Posiada 70 ha rozczłonkowanych w różnych częściach Piemontu. Ciągłość rodzinna gwarantuje stałą najwyższą jakość wytwarzanych win. Winiarnia położona jest w ścisłym centrum Alby – historycznego rzymskiego miasta o ponad 2000 lat historii.
Region: DOC Langhe – Piemont
Szczep: 100% Nebbiolo
Producent: Pio Cesare
Opis:
Klasyczne Nebbiolo o czerwono-rubinowym kolorze z granatowym odcieniem, oferujące intensywne i dojrzałe aromaty owoców jagodowych, z zaokrąglonymi taninami i orzeźwiającą kwasowością. Na podniebieniu bogate i pełne, z nutą czerwonych, intensywnych dojrzałych owoców, przeplatanych nutką wanilii, z nieomal słodkimi taninami.
Winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej z 20 dniową maceracją na skórkach.
Dojrzewanie: w beczkach w dużych „botti” przez około 24 miesiące w tym także w niewielkie ilości w małych beczkach z francuskiego dębu.
Pio Cesare to rodzinny dom wina z Piemontu, położony w historycznym, mającym ponad dwa tysiące lat, rzymskim centrum miasta Alba, produkujący wina od 1881 roku. Obecnie piąte pokolenie kontynuuje tę tradycje, zapewniając ciągłość jakości i stylu winom, dla koneserów z ponad 50 krajów świata.
Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela – Pio Cesare, który zainteresował się pomysłem wyprodukowania wina dla siebie, rodziny, przyjaciół i niewielkiej grupy klientów, wyselekcjonowanej ilości win ze wzgórz Barolo i Barbaresco.
Obecnie winnice Pio Cesare zajmują powierzchnię 70 ha, położone są w najwyżej ocenianych regionach Piemontu: Barolo I Barbaresco
Wyjątkowa dbałość o jakość wytwarzanych win jest skutkiem ścisłej selekcji winogron oraz niskim plonom w winnicach, szanująca przy tym fizjologię upraw, preferując ich jakość nad ilość. Niebywałe znaczenie ma także fakt, że w winnicach przez cały cykl wegetacyjny, począwszy od przycinania krzewów do zbioru winogron pracuje ten sam zespół pracowników, którzy dogłębnie znają potrzeby i zdrowie każdej rośliny. Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie, zapewniając przy tym selekcję jedynie najwyższej jakości winogron.
Godna uwagi jest także dbałość o fitosanitarną ochronę winnic, potwierdzona przez stosowne certyfikaty.
„Imię i wiarygodność rodziny oraz naszych win są dla nas zawsze na pierwszym miejscu!” – to filozofia rodziny Pio Cesare.