Pio Cesare Piodilei Chardonnay Langhe DOC
Producent
Winnicę Pio Cesare otworzył w 1881 roku włoski winiarz o takim samym imieniu – Pio Cesare. Był on jednym z pierwszych winiarzy we Włoszech, który uwierzył w potencjał winiarski regionu Piemont i w potencjał doskonale znanych dziś odmian Barolo i Barbaresco. Jego filozofią było skupienie się na indywidualności każdej winnicy i ukazania jej terroir w winie, poprzez minimalną ingerencję w produkcję. Wyjątkowe podejście do tworzenia wina i wspaniałe rezultaty w postaci nietuzinkowych win pozwalają każdego roku zyskać winom Pio Cesare miano najlepszych na świecie. Obecny właściciel i główny enolog marki Pio Boffa, a także prawnuk założyciela, mianowany został jednym z najlepszych winiarzy w całych Włoszech.
Region
Piemont zajmuje północno-zachodnią część Włoch, a dokładniej płaskowyż między Alpami Zachodnimi a pasmem Apeninu Liguryjskiego. Ten wyjątkowy, niezwykle górzysty obszar pozwala wykorzystanie zaledwie 30% całego regionu na uprawę winorośli. Mała ilość winnic jest odwrotnie proporcjonalna do wyjątkowości klimatu Piemontu. Klimat jest kontynentalny, dobowe różnice temperatur duże, a opady deszczu niskie. Winnice rozmieszczone są na bogatych w minerały glebach na zboczach gór. Region ten znany jest z dużej ilości autochtonicznych odmian: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Cortese, Freisa czy Grignolino. Prócz nich uprawiane są tam również odmiany międzynarodowe, takie jak Cabernet Sauvignon, Moscato, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Piemont jest największym producentem wina musującego we Włoszech i drugim największym w kraju w ogóle, plasując się tuż za Chianti.
Odmiana
Chardonnay to najpopularniejszy i największy pod względem upraw biały szczep na świecie. Dzięki temu, że z łatwością dostosowuje się do różnych klimatów i różnych typów gleb, uprawiany jest na całym świecie. Odmiana pochodzi z Francji, dokładniej z Burgundii, lecz dziś jej duże winnice znajdują się także w Australii, Nowej Zelandii i Kalifornii. Nieco mniejsze uprawy spotkamy też we Włoszech, w Chile, RPA, Argentynie, Mołdawii i na Węgrzech. W zależności od miejsca uprawy winorośli, jej owoce charakteryzują się odmiennymi aromatami. W ciepłych regionach ujawnia aromaty owoców egzotycznych, a w chłodniejszych – białych owoców, m.in. jabłek i gruszek. Tworzone są z niego wina spokojne, czasem rześkie, a czasem wręcz oleiste, które stają się takie dzięki starzeniu w dębowych beczkach. Chardonnay to także jeden z głównych szczepów, z których powstaje najsłynniejsze wino musujące świata, czyli Szampan.
Pio Cesare Piodilei Chardonnay Langhe DOC
Wino zbudowane jest w 100% z winogron odmiany Chardonnay. W kieliszku prezentuje intensywnie żółtą barwę ze złotymi refleksami. Nos zdominowany jest aromatami owoców egzotycznych, m.in. ananasa, melona i mango. W tle ujawniają się także nuty klarowanego masła, migdałów i słodkiej wanilii. W ustach zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym posmakiem migdałów z dębowym akcentem. Finisz jest trwały, ale delikatny i świeży.