Purcari Nocturne Cabernet Sauvignon
Producent
Chateau Purcari została założona w 1827 roku w Besarabii (dzisiejsza Mołdawia) przez francuskich osadników. Niedługo po tym za sprawą dekretu wydanego przez ówczesnego cara Rosji Mikołaja I Purcari stała się pierwszą oficjalną winnicą w kraju. Powstała na ziemiach wydzierżawionych od Klasztoru Afona Zografa, w wyjątkowych okolicznościach przyrody niedaleko głębokiego lasu i rzeki Dniestr. Po krótkim czasie Purcari zaczęła zdobywać pierwsze wyróżnienia i nagrody, pierw na wystawach i konkursach lokalnych, a następnie na międzynarodowych. W 1878 roku wino Purcari zdobyło złoty medal na Światowej Wystawie w Paryżu, gdzie francuscy eksperci oceniali wina podczas tzw. degustacji w ciemno. Purcari tak bardzo ich zachwyciło, że byli przekonani, iż jest to wino wyprodukowane w Bordeaux. Od tamtej pory Chateau Purcari na stałe zagościło na stołach carów, królów i arystokracji. Purcari jest jedną z ulubionych winnic królowej Elżbiety II, która regularnie zamawia do swojego zamku całe skrzynki ich wina.
Region
Winnica Purcari znajduje się w Nistreana, znanym regionie winiarskim Mołdawii. Region określony jest przez wpływy naturalnych, rozległych lasów i rzeki Dniestr. Klimat w tym miejscu jest umiarkowany, kontynentalny. Gleba to czarnoziem bogaty w glinę i wapno. Najciekawsze jednak jest to, że region leży na tej samej wysokości geograficznej, co francuskie Bordeaux. To wszystko składa się na doskonałe terroir do uprawy winorośli i produkcji wina. Mołdawianie mogą również pochwalić się długą tradycją winiarską, sięgającą nawet pięć tysięcy lat wstecz, co ujawnia się w doskonałej jakości produkowanych w kraju win.
Odmiana
Cabernet Sauvignon jest najsłynniejszym i największym (pod względem upraw) czerwonym szczepem winorośli na świecie. Co ciekawe, w odróżnieniu od innych odmian winnej latorośli, Cabernet Sauvignon jest dość „młody”, liczy sobie bowiem zaledwie około 600 lat. Pochodzi z Francji, a jego ojczyzną jest Bordeaux, gdzie do końca XX wieku stanowił główną odmianę regionu, aż w końcu ustąpił miejsca odmianie Merlot. Cabernet Sauvignon popularny jest nie tylko we Francji, lecz także w Kalifornii, we Włoszech, Chile, Argentynie, Australii i RPA. Daje wina intensywne, wyraziste i o dużej zawartości tanin, dlatego często staje się częścią kupaży z mniej „intensywnymi” i tanicznymi odmianami.
Purcari Nocturne Cabernet Sauvignon
Wino stworzone zostało w 100 % z odmiany Cabernet Sauvignon, z winogron zbieranych wyłącznie ręcznie w porze nocnej, by zachować ich wyrazistość aromatów oraz smaku. Jest to wino o intensywnie rubinowej barwie z fioletowymi refleksami i uwodzącym bukietem. W nosie przeplatają się ze sobą aromaty czarnych wiśni, czekolady i wanilii. W ustach jest krągłe i miękkie. Akcenty owoców i przypraw oraz dobrze zaznaczone taniny podkreślają złożoność smaku.