Robert Mondavi Fume Blanc – Napa Valley – USA
Wina od ikony światowego winiarstwa – Roberta Mondaviego. Innowacyjność, pozostawienie stylu win w USA. Klasyka gatunku. Fume Blanc pionierski projekt leżakowania S/B w beczkach. Stworzenie stylu produkcji Fume Blanc w skali światowej.
Region Napa Valley
Region Napa Valley uważany jest za najbardziej prestiżowe miejsce uprawy winorośli w Stanach Zjednoczonych. Tam produkowane są ikony win z Kalifornii. Żaden inny region na świecie nie osiągnął tak wiele w tak krótkim czasie. Najbardziej zaskakujące w Dolinie Napa jest to, że daje tylko i aż 5% kalifornijskiej produkcji wina, przy czym wina z Kalifornii stanowią 90% produkcji w całych Stanach Zjednoczonych. Napa obejmuje 14 tys. ha winnic, ale to zaledwie 1/8 areału Bordeaux i ½ Burgundii i Szampanii. Na terenie objętym restrykcyjną apelacją AVA ( American Viticultural Area ) działa ok. 391 winiarni. Europejscy winiarze często zarzucają winom z Napa, że są do siebie podobne i nie cechuje ich oryginalność. Nic bardziej mylnego, w Napa Valley występuje ok. 150 typów gleb. Dolina dzięki rzece Napa i najwyższym szczytom Mount Vieder i Atlas Peek, daje ogromną różnorodność gleb od żyznych na zboczach po aluwialne i iłowe w tarasowych winnicach. 30 ha samego dna Dolina Napa stanowi gleby iłowe i wapń. Z kolei góry Maycamas oddzielające Dolinę Napa od drugiej co do klasyfikacji regionów w Kalifornii Sonomie wpływają na różnorodność klimatyczną (dzięki zróżnicowaniu terenu od dna rzeki po szczyty gór). Odległość od Oceanu Spokojnego powoduje że poranki są zimne z wysoką wilgotnością oraz mgłami. Dominujący klimat śródziemnomorski charakteryzuje się długim i ciepłym latem. Okolice Carrneros są chłodne i doskonale nadają się dla uprawy Sauvignon Blanc i Chardonnay. Kalifornia podzielona jest na 5 obszarów ze względu na różnice temperatur. Napa jest w III obszarze.
Winnica Robert Mondavi
Robert Mondavi – ikona kalifornijskiego winiarstwa. Urodzony w Monassota w 1913 r. Rodzice jego pochodzili z Sassoferrato z Marchii we Włoszech. W 1943 r. rodzina Mondawi za namową Roberta kupuje winnice Charlesa Kruga w St. Helana w Napa Valley. Jednak po kilku latach funkcjonowania winnicy Robert popada w rodzinną sprzeczkę ze swoim bratem Piotrem, czego skutkiem jest wykluczenie Roberta z rodzinnego biznesu. W rok później Robert zakłada pierwszą winnice w Oakville – jest to pierwsza winnica od czasów prohibicji. W wieku 52 lat rozpoczyna nowy rozdział życia. W 1968 kreuje nowy styl wina robionego ze szczepu Sauvignon Blanc i nazywa go Fume Blanc w nawiązaniu do win uprawianych z tego szczepu w Dolinie Loary we Francji, a konkretnie z rejonu Pouille Fume. Stwarza styl win wytrawnych, dębowych. Niepopularna dotychczas odmiana w Kalifornii staje się sukcesem ze względu na innowacyjny styl produkcji. Fume Blanc jest leżakowane na osadzie w beczkach z francuskiego dębu. Dzięki temu z trawiasto – agrestowych aromatów przenosi w tropikalne owoce, cytrusów, miodu i wanilii. Mondavi pracuje nad jakością win i wprowadza wina jednoszczepowe, tworząc imperium winiarstwa w Napa Valley: nowoczesne, prekursorskie. Oprócz sukcesu Fume Blanc powstaje wino we współpracy z Baron Philippe de Rothschild. Tworzą oni w 1970 r wino „legendę” światowego winiarstwa Opus One. Wino wybitne w rankingu światowego winiarstwa. Opus One jest ciągle najdroższym winem aukcyjnym (za case wina z 1981 na kalifornijskiej giełdzie zapłacono 24 tys. dolarów). Mondavi tworzy jeszcze kilka wspaniałych projektów m.in. z Frescobaldi i Eduardo Chadwick. Pod koniec życia produkuje z bratem beczkę Cabernet Sauvignon i nazywa ja Ancora una Volta (Jeszcze raz na pojednanie). W 2004 r. sprzedaje winnice za 1,36 mld dolarów.
W ciągu roku odwiedza winnice Mondaviego 300 tys. turystów.
Robert Mondavi Fume Blanc
Fume Blanc jest mieszanką winogron Sauvignon Blanc 85% i Semillion 15%, robione przez Mondaviego w jego najlepszych winnicach tj. w Wappo Hill (District Stages Leap ) i Kalon (Oakvill). 90% fermentacji we francuskich beczkach. Wino leżakuje 6 miesięcy na osadzie dwukrotnie mieszanym podczas całego procesu. Charakteryzuje się wysoką kwasowością i naturalnym owocem cytrusów, agrestu o mineralnej końcówce. Wino o dość dużym potencjale starzenia ok. 6-8 lat, krągłe, pełne i eleganckie.