Robert Mondavi Maestro
Producent
Robert Mondavi to prawdziwa legenda winiarska Kalifornii. Robert urodził się w 1813 roku w Wirginii, w rodzinie emigrantów z Włoch. Zawsze powtarzał, że jego matka była utalentowaną kucharką, a wino było codziennym dodatkiem do posiłków. Pracujący początkowo w kopalni ojciec Roberta, Cesare Mondavi, w 1921 roku postanowił przejść do rozwijającej się wtedy w stanie branży winogronowej. Dwa lata później rodzina przeniosła się do Lodi, ówczesnej stolicy winiarskiej Kalifornii. Po kilku latach pracy przy uprawie i zbiorach winogron Cesare postanowił kupić słynną winiarnię Charles Krug w St. Helena i w ten sposób rozpoczął produkcję wina. Mondavowie przeprowadzili się więc ponownie, tym razem do Napa Valley, a na czele winiarni stanęli bracia: Robert i jego brat Peter. Niestety bracia nie byli zgodni co do stylu, w jakim każdy chciał prowadzić winiarnię – Robert uwielbiał eksperymentować i poszukiwać ekstrawaganckich rozwiązań, podczas gdy Peter był bardziej konserwatywny. Przez konflikt z bratem Robert postanowił w wieku 52 lat otworzyć własną winiarnię i samodzielnie zająć się jej zarządzaniem. W 1966 roku powstała Robert Mondavi Winery, która w kolejnych latach stała się jedną z najbardziej znanych i cenionych winnic na świecie. To w głównej mierze dzięki niemu wina produkowane w Kalifornii zaczęły mieć znaczenie na arenie międzynarodowej.
Region
Gdyby Kalifornia była oddzielnym państwem, zajmowała by 4. miejsce na liście największych krajów winiarskich świata, zaraz po takich potęgach, jak Włochy, Francja i Hiszpania. Zamiast tego jako stan jest największym producentem wina w U.S.A. dając mu aż 95% całej produkcji wina w kraju. Pierwsza winnica w Kalifornii powstała w 1769 roku, a od jej powstania do dziś winiarstwo w tym stanie przeżyło bardzo burzliwą historię. Najważniejszym wydarzeniem dla Kalifornii był tzw. „Sąd Paryski”, czyli konkurs z degustacją w ciemno, podczas którego wino wyprodukowane w Kalifornii pokonało wielkie wina produkowane we Francji. Kalifornię wyróżnia specyfika klimatu – na rozległym terenie, jaki zajmuje występuje aż 5 różnych stref klimatycznych. W niektórych nich panują chłody przypominające Burgundię, a w innych ciepło, jak np. w Dolinie Rodanu. Dlatego wina Kalifornii są bardzo zróżnicowane i nie sposób porównywać je do siebie. W Kalifornii znajduje się aż 139 apelacji i to one są najlepszym wyznacznikiem cech konkretnego wina.
Robert Mondavi Maestro
Maestro inspirowane jest słynnymi kupażami Bordeaux, ale wyróżnia się swoim własnym, kalifornijskim stylem. Wino powstaje z mieszanki winogron pozyskiwanych z całej Doliny Napa, by stworzyć trunek najlepiej odzwierciedlający swój rocznik.
Robert Mondavi Maestro jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon (55%), Merlot (31%), Petit Verdot (7%), Cabernet Franc (5%) oraz Malbec (2%). W kieliszku prezentuje ciemno czerwoną szatę. W nosie dominują bogate aromaty śliwki, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach jest okrągłe i pełne, intensywnie owocowe z wyrazistymi nutami cynamonu, gałki muszkatołowej, cedru i wanilii w tle. Finisz jest długi i przyjemny.
Nagrody
Rocznik 2017 zdobył:
95/100 pkt. – James Suckling
91/100 pkt. – Wilfred Wong of Wine.com