Robert Mondavi Napa Valley Pinot Noir
Producent
Winiarska przygoda rodziny Mondavich rozpoczęła się dzięki Cesare Mondavi – włoskiego imigranta w U.S.A., byłego pracownika kopalni, który widząc rosnącą popularność branży winogronowej postanowił również w nią wejść. Od 1921 roku Casare pracował więc przy uprawie winorośli i zbiorach, a pomagali mu dwaj synowie, Robert i Peter. Gdy w 1943 roku wystawiono na sprzedaż słynną winnicę Charles Krug w St. Helena, Cesare po namowie Roberta odkupił ją i rozszerzył swoją działalność o produkcję wina. Na czele rodzinnej winiarni stali obaj bracia. Niestety Robert i Peter bardzo się różnili, a zwłaszcza w kwestii stylu produkowanych win. Robert lubił eksperymentować i tworzyć ekstrawaganckie trunki, natomiast Peter trzymał się klasycznych, tradycyjnych rozwiązań. Po wielu latach konfliktów Robert postanowił odejść z rodzinnej winiarni. W ten sposób w wieku 52 lat, w roku 1966 winiarz otworzył w końcu własną winiarnię i nazwał ją własnym imieniem – Robert Mondavi Winery. Jego śmiałe posunięcia, jak zimna fermentacja lub wykorzystywanie do leżakowania wina małe beczki z francuskiego dębu, sprawiły, że w krótkim czasie wina Mondaviego stały się słynne na całym świecie. Dziś te techniki winifikacji są klasyką, jednak należy pamiętać, że to właśnie Robert jest ich wynalazcą. Śmiało można powiedzieć, że to właśnie dzięki niemu wina kalifornijskie zyskały znaczenie na arenie międzynarodowej.
Region
Napa Valley jest najpopularniejszym obszarem winiarskim w Kalifornii, natomiast stan Kalifornia jest jednym z największych producentów wina na świecie. Sama Kalifornia jest tak rozległa, że w jej obrębie występuje 5 różnych stref klimatycznych. Napa Valley charakteryzuje się ciepłym klimatem, dużym nasłonecznieniem i chłodzącą je poranną mgłą. Takie warunki sprawiają, że winogrona doskonale dojrzewają i pozostają soczyste. Gleba w Napa Valley jest wulkaniczna, co uwidacznia się mineralnym akcentem w winach. Do najpopularniejszych odmian Kalifornii należą: Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot i Cabernet Franc. Wśród białych winogron dominują Chardonnay oraz Sauvignon Blanc.
Szczep
Pinot Noir jest pierwszym, oficjalnie nazwanym i uznanym szczepem winnej latorośli. Pierwsze pisane wzmianki na jego temat pochodzą z Beaume z roku 1375. Odmiana należy do wielkiej rodziny Pinotów i uznana jest za jedną z najszlachetniejszych na całym świecie. W Burgundii, we Francji znana jest już od czasów rzymskich, jednak do dziś nie odkryto dokładnego miejsca pochodzenia Pinot Noir. Największe winnice Pinot Noir znajdują się we Francji, lecz jego uprawy można spotkać w wielu innych miejscach na świecie: w Kalifornii, Argentynie, Australii, Bułgarii, Mołdawii, Austrii i Niemczech. Wina Pinot Noir znane są z ewolucji aromatów w trakcie starzenia. Młode wina tej odmiany są soczyście owocowe, natomiast te dłużej starzone zyskują aromatów czekolady, ziemi, dymu i trufli.
Robert Mondavi Napa Valley Pinot Noir
Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Pinot Noir. W kieliszku prezentuje rubinową barwę z czerwonymi odblaskami. Bukiet jest intensywny, zdominowany aromatami ciemnych owoców – śliwek i jagód. W ustach umiarkowanie intensywne taniny, doskonały balans i wydłużający się, przyjemny finisz.