Robert Mondavi Napa Valley Reserve Cabernet Sauvignon
Producent
Pierwsze kroki w winiarskim biznesie Robert Mondavi stawiał przy swoim ojcu, który pierw pracował przy uprawie winorośli i zbiorach, a następnie kupił winiarnię i rozpoczął samodzielnie produkcję wina. Robert zarządzał rodzinną winnicą wraz ze swoim bratem Peterem, niestety bracia bardzo się od siebie różnili, co sprawiało wiele problemów. Peter był zagorzałym miłośnikiem tradycji i klasycznych rozwiązań, a Robert uwielbiał eksperymentować i jego celem było tworzenie win ekstrawaganckich. Wiele lat sporów doprowadziło w końcu do rozłamu – Robert postanowił odejść od rodzinnej firmy i założyć własną winiarnię. Robert Mondavi Winery powstała w 1966 roku, gdy jej założyciel liczył już sobie 52 lata! Winiarnia szybko zdobyła popularność, dzięki nietuzinkowemu podejściu Roberta do produkcji wina i sprawiła, że wina kalifornijskie stały się rozpoznawalne na arenie międzynarodowej. Mondavi jest twórcą takich, uważanych dzisiaj za klasyczne, rozwiązań, jak zimna fermentacja i kadzie ze stali nierdzewnej.
Region
Kalifornia jest największym producentem wina w U.S.A. – to tam produkowane jest 95% wszystkich win w kraju. Jest także jednym z największych producentów na całym świecie, plasując się na 4. miejscu zaraz po Włoszech, Francji i Hiszpanii. Początki winiarskie w tym stanie nie były łatwe, a przez długi czas kalifornijskie wino było niemal anonimowe dla reszty świata. Wszystko zmieniło się podczas tzw. „Sądu w Paryżu”, gdy wino wyprodukowane w Kalifornii pobiło podczas degustacji w ciemno wina produkowane we Francji. Kalifornia charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym klimatem. Na jej rozległym obszarze wyróżnia się aż 5 odmiennych stref klimatycznych. Najważniejszym obszarem winiarskim w Kalifornii jest Napa Valley, gdzie terroir nakreśla wulkaniczna gleba, ciepły klimat, duże nasłonecznienie i orzeźwiające poranne mgły.
Odmiana
Cabernet Sauvignon to „król” czerwonych odmian winorośli. Jest najczęściej uprawianym i najbardziej rozpoznawalnym szczepem na świecie. Pochodzi z Bordeaux, we Francji, a dziś jego uprawy znajdują się na całym świecie: w Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, Chile, Argentynie, Australii, czy RPA. Jest tak popularny na całym świecie dzięki wysokiej odporności i łatwości w uprawie. Przystosowuje się do niemal wszelkich warunków klimatycznych, a jego cechy zmieniają się względem miejsca uprawy. Daje wina wysoko taniczne i dość „ostre”, dlatego często staje się częścią kupaży.
Robert Mondavi Napa Valley Reserve Cabernet Sauvignon (2016)
Wino jest kupażem trzech odmian, wśród których dominuje Cabernet Sauvignon (92%). Dwoma pozostałymi są Cabernet Franc (6%) i Petit Verdot (2%). W bukiecie wyczuwalne są aromaty jagód, jeżyn, śliwek i suszonych ziół. W ustach jest intensywne z posmakiem słodkiego dębu, wanilii i prażonych migdałów.