Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 0,75 l
Producent
Pierwsze kroki w winiarskim biznesie Robert Mondavi stawiał przy swoim ojcu, który pierw pracował przy uprawie winorośli i zbiorach, a następnie kupił winiarnię i rozpoczął samodzielnie produkcję wina. Robert zarządzał rodzinną winnicą wraz ze swoim bratem Peterem, niestety bracia bardzo się od siebie różnili, co sprawiało wiele problemów. Peter był zagorzałym miłośnikiem tradycji i klasycznych rozwiązań, a Robert uwielbiał eksperymentować i jego celem było tworzenie win ekstrawaganckich. Wiele lat sporów doprowadziło w końcu do rozłamu – Robert postanowił odejść od rodzinnej firmy i założyć własną winiarnię. Robert Mondavi Winery powstała w 1966 roku, gdy jej założyciel liczył już sobie 52 lata! Winiarnia szybko zdobyła popularność, dzięki nietuzinkowemu podejściu Roberta do produkcji wina i sprawiła, że wina kalifornijskie stały się rozpoznawalne na arenie międzynarodowej. Mondavi jest twórcą takich, uważanych dzisiaj za klasyczne, rozwiązań, jak zimna fermentacja i kadzie ze stali nierdzewnej.
Region
Kalifornia jest największym producentem wina w U.S.A. – to tam produkowane jest 95% wszystkich win w kraju. Jest także jednym z największych producentów na całym świecie, plasując się na 4. miejscu zaraz po Włoszech, Francji i Hiszpanii. Początki winiarskie w tym stanie nie były łatwe, a przez długi czas kalifornijskie wino było niemal anonimowe dla reszty świata. Wszystko zmieniło się podczas tzw. „Sądu w Paryżu”, gdy wino wyprodukowane w Kalifornii pobiło podczas degustacji w ciemno wina produkowane we Francji. Kalifornia charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym klimatem. Na jej rozległym obszarze wyróżnia się aż 5 odmiennych stref klimatycznych. Najważniejszym obszarem winiarskim w Kalifornii jest Napa Valley, gdzie terroir nakreśla wulkaniczna gleba, ciepły klimat, duże nasłonecznienie i orzeźwiające poranne mgły.
Początek win z Napa Valley
Gdy w roku 1966 Robert Mondavi założył winnicę nazwaną swoim imieniem, kierowała nim wizja stworzenia win reprezentujących Napa Valley, które z powodzeniem mogłyby konkurować z najlepszymi winami na świecie. Jego założeniem było odzwierciedlenie w winach ich miejsca pochodzenia i podkreślenie, że są one wynikiem połączenia gleby, klimatu i starannego wykonania. Wierzył on także w pozytywne rezultaty połączenia nowoczesnych, winiarskich maszyn z tradycyjnymi technikami winiarskimi. Wszystko to złożyło się na jego niezaprzeczalnie ogromny sukces i uznanie, którym cieszy się dosłownie na całym świecie.
Prywatna selekcja
Wina z linii „Private Slection” powstają z winogron uprawianych w kalifornijskim Central Coast. Robert Mondavi jako pierwszy zauważył ogromny potencjał tamtych gleb i klimatu dla tworzenia wyjątkowych trunków i w pełni je wykorzystał. Wina z tej serii mają owocowy charakter i wyraźną kwasowość, którą można uzyskać jedynie z owoców, na które bezpośredni wpływ miała świeża bryza Pacyfiku.
Czerwone, wytrawne, o aromacie wiśni i fiołków
Wino wyprodukowano w 100% z ręcznie zbieranych owoców szczepu Pinot Noir, które rozwijały się w chłodnych rejonach Środkowego Wybrzeża. Większość jagód wykorzystanych do produkcji pochodzi z winnic najbliżej położonych oceanu, co sprawiło, że wino charakteryzuje się złożonością smaków. Odznacza się głęboką, ciemno-rubinową barwą. Elegancki bukiet to połączenie dojrzałych wiśni i fiołków podkreślonych azjatyckimi przyprawami, słodkim tytoniem i wanilią z Madagaskaru. Na podniebieniu miękkie taniny otoczone są posmakiem wiśni i truskawek. Posmak cierpkich owoców na długo pozostaje w ustach.
Do deski serów i pieczonego drobiu
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir najlepiej posmakuje w połączeniu z deską miękkich, pleśniowych serów typu brie. Jeśli łączyć je z większym daniem, to najlepiej z pieczonym drobiem, także dzikim jak perliczka z marmoladą wiśniową i duszonymi buraczkami w czerwonym winie lub kaczką w azjatyckich przyprawach z chutneyem żurawinowym ze świeżym imbirem.
Etykieta inspirowana winnicą
Wino zamknięto w smukłej butelce z ciemnego szkła. Butelkę ozdobiono srebrnym kapturem na szyjce i ciemną etykietą, na której widnieje rysunek inspirowany wieżą i dzwonnicą ukochanej winnicy Mondaviego – To Kalon. Dzięki tej dzwonnicy wina sygnowane Robertem Mondavim rozpoznawalne są na całym świecie.
Nagrody
Rocznik 2017 został nagrodzony złotym medalem i 92 punktami na 100 możliwych w konkursie Critics Challenge Wine Competition 2019.
Wino wytrawne o głębokiej, ciemnorubinowej barwie. Nos z przewagą czarnej porzeczki, ale wyczuwalne również jeżyny, maliny i słodkie truskawki. Każdy łyk pełen jest soczystych czerwonych malin, czerwonych i czarnych wiśni, a także bogaty w ziołowe i tytoniowe nuty. Wibrująca, świeża kwasowość i jedwabista konsystencja przechodzą w trwały, owocowotostowy posmak.