Ruffino Chianti DOCG
Producent
Winnica Ruffino powstała w 1877 roku w Toskanii, jako wspólny projekt dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffinów. Ich celem było stworzenie najlepszego wina w regionie, które byłoby jednocześnie ujmująco klasyczne, jak i zaskakująco wyróżniające się na tle innych. Siła napędowa, którą była wielka ambicja, sprawiła, że w niedługim czasie udało im się zyskać ogromną popularność i uznanie wśród winiarskich smakoszy. Pierwszym wyprodukowanym winem w winiarni Ruffino było Chianti, inspirowane toskańskim stylem życia – radością z najdrobniejszych rzeczy, autentycznością i dumą z pochodzenia. Już po 4 latach od otwarcia winnica zdobyła pierwszy złoty medal w konkursie w Mediolanie, a następny po kolejnych 4 latach w Antwerpii. W 1890 roku winnicę odwiedził osobiście książę Aostaw, zachęcony opowieściami o wspaniałości produkowanych w niej winach. Po jego wizycie Ruffino stali się oficjalnymi dostawcami wina na książęcy stół, a ich Chianti zyskało miano „ducale”, czyli właśnie „książęcy”! Niedługo po tym zdarzeniu winiarnia zdobyła kolejny złoty medal na jednym z największych targów winiarskich w Bordeaux, co na stałe ugruntowało doskonałą pozycję Ruffino w winiarskim świecie. Dziś Ruffino uznana jest za ikonę toskańskiego wina, jednego z najlepszych producentów we Włoszech i doskonałego reprezentanta włoskiego stylu.
Region
Toskania jest tak znanym i cenionym regionem winiarskim, że często traktuje się go jako zupełnie osobny kraj. Ze względu na zróżnicowany klimatycznie teren region podzielony jest na trzy części: Toskanię, Chianti i Wybrzeże. Od wschodu region osłonięty jest pasmem Apeninów, od zachodu natomiast zakończony jest Morzem Tyrreńskim. Północ Toskanii jest zdecydowanie cieplejsza, niż północ, jednak gorące włoskie słońce jest w tym miejscu skutecznie chłodzone morską bryzą. Cała Toskania pokryta jest mniejszymi i większymi wzgórzami, których różnice w wysokościach sprawiają, że na jej terenie wyróżnia się wiele mikroklimatów. Gleba Toskanii bogata jest w minerały, co uwidacznia się w delikatnie orzeźwiającym stylu produkowanych tam win. Dominującą odmianą w regionie jest Sangiovese, z którego tworzy się słynne Chianti. Zdecydowaną większość upraw zajmują czerwone odmiany winorośli, chociaż białe także są spotykane.
Odmiana
Sangiovese to jeden z najpopularniejszych włoskich szczepów winorośli. Wchodzi w skład tak wspaniałych win, jak Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano i Chianti. Pochodzi z Włoch, a jego krainą jest Toskania. Winnice obsadzone Sangiovese można spotkać także w Umbrii, Lacjum, na Sardynii i Sycylii. Poza Włochami szczep nie jest szczególnie popularny jeśli chodzi o uprawę. Niewielkie winnice znajdują się jeszcze w Argentynie, USA, Chile czy Gruzji. Powstają z niego bardzo odmienne wina, zarówno lekkie i orzeźwiające, jak i intensywne, garbnikowe. Dużo zależy od sposobu winifikacji i leżakowania. Najczęściej wykorzystywany jest w kupażach, gdyż wina odmianowe Sangiovese są zbyt cierpkie i o bardzo niskiej zawartości alkoholu.
Ruffino Chianti DOCG
Wino jest kupażem odmian Sangiovese (70%), Colorino (10%), Canaiolo (10%) oraz lokalnych toskańskich odmian (10%). W kieliszku prezentuje rubinową połyskującą szatę. Bukiet jest typowy dla stylu Chianti: fiołki, wiśnie macerowane w alkoholu, śliwki, truskawki, niuanse papryki i tytoniu. Usta są intensywne, orzeźwiające dzięki dość wysokiej kwasowości i przyjemnie owocowe. Dobrze zaznaczone taniny i akcent szałwii dodają mu charakteru. Doskonały towarzysz tradycyjnej włoskiej kuchni: pizzy z pomidorowym sosem, makaronu czy pieczonego królika.