Ruffino Ducale Riserva Chianti Classico DOCG
Producent
Winnica Ruffino powstała w 1877 roku w Toskanii, jako wspólny projekt dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffinów. Ich celem było stworzenie najlepszego wina w regionie, które byłoby jednocześnie ujmująco klasyczne, jak i zaskakująco wyróżniające się na tle innych. Siła napędowa, którą była wielka ambicja, sprawiła, że w niedługim czasie udało im się zyskać ogromną popularność i uznanie wśród winiarskich smakoszy. Pierwszym wyprodukowanym winem w winiarni Ruffino było Chianti, inspirowane toskańskim stylem życia – radością z najdrobniejszych rzeczy, autentycznością i dumą z pochodzenia. Już po 4 latach od otwarcia winnica zdobyła pierwszy złoty medal w konkursie w Mediolanie, a następny po kolejnych 4 latach w Antwerpii. W 1890 roku winnicę odwiedził osobiście książę Aostaw, zachęcony opowieściami o wspaniałości produkowanych w niej winach. Po jego wizycie Ruffino stali się oficjalnymi dostawcami wina na książęcy stół, a ich Chianti zyskało miano „ducale”, czyli właśnie „książęcy”! Niedługo po tym zdarzeniu winiarnia zdobyła kolejny złoty medal na jednym z największych targów winiarskich w Bordeaux, co na stałe ugruntowało doskonałą pozycję Ruffino w winiarskim świecie. Dziś Ruffino uznana jest za ikonę toskańskiego wina, jednego z najlepszych producentów we Włoszech i doskonałego reprezentanta włoskiego stylu.
Region
Toskania jest tak znanym i cenionym regionem winiarskim, że często traktuje się go jako zupełnie osobny kraj. Ze względu na zróżnicowany klimatycznie teren region podzielony jest na trzy części: Toskanię, Chianti i Wybrzeże. Od wschodu region osłonięty jest pasmem Apeninów, od zachodu natomiast zakończony jest Morzem Tyrreńskim. Północ Toskanii jest zdecydowanie cieplejsza, niż północ, jednak gorące włoskie słońce jest w tym miejscu skutecznie chłodzone morską bryzą. Cała Toskania pokryta jest mniejszymi i większymi wzgórzami, których różnice w wysokościach sprawiają, że na jej terenie wyróżnia się wiele mikroklimatów. Gleba Toskanii bogata jest w minerały, co uwidacznia się w delikatnie orzeźwiającym stylu produkowanych tam win. Dominującą odmianą w regionie jest Sangiovese, z którego tworzy się słynne Chianti. Zdecydowaną większość upraw zajmują czerwone odmiany winorośli, chociaż białe także są spotykane.
Książęce wino
Ruffino Ducale Riserva Chianti Classico to, to samo wino, tworzone z wykorzystaniem tej samej receptury, co wino serwowane na stole księcia Aostawa. Jego receptura i tradycja tworzenia liczy więc sobie już ponad 130 lat! Swoją nazwę „ducale” zawdzięcza właśnie swojej „książęcej” historii.
Butelkę zdobi tradycyjna etykieta, której projekt został stworzony pod koniec XIX wieku i od tamtej pory nie został zmieniony.
Ruffino Ducale Riserva Chianti Classico DOCG
Wino jest kupażem odmian Sangiovese (80%), Cabernet Sauvignon (15%) i Merlot (5%). W kieliszku prezentuje brylantowo rubinową szatę z odcieniami o barwie palonej cegły. W bukiecie dominują aromaty fiołków i irysów. W tle ujawniają się także nuty czarnej porzeczki, truskawki i wiśni oraz pikantne akcenty białego pieprzu, piżma i tytoniu. W ustach doskonała równowaga wsparta jest aksamitnymi taninami. Kwasowość jest wyraźnie zaznaczona, dzięki czemu wino nie przytłacza, a posmak wiśni dodaje przyjemności z degustacji.