Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
SAMMARCO ARCHE'E PRIMITIVO DI MANDURIA DOP 0,75L

Sammarco ARCHE’E Primitivo di Manduria – Puglia – Włochy

Wino czerwone BECZKOWE, CZERWONE OWOCE, ELEGANCKIE, PEŁNE

Region:

Primitivo di Manduria to kluczowe czerwone wino DOC w południowym regionie Apulii we Włoszech . Oprócz standardowych win wytrawnych istnieje również słodka wersja wina: Primitivo di Manduria Dolce Naturale .

Manduria jest duchowym domem Primitivo (nawet jeśli odmiana przybyła tam z Chorwacji). Jest to jedyny obszar winiarski we Włoszech, który specjalizuje się w tej różnorodności.

Obszar produkcji win Primitivo di Manduria rozciąga się na wschód od miasta Taranto, wzdłuż wybrzeża Zatoki Taranto, na około 25 mil (40 km). Jej północne granice wyznacza wieś Francavilla Fontana. Tutejsze terroir jest typowe dla południowej Apulii: gorące, suche i o nietypowej topografii wybrzeża, w większości składającej się z równin opadających bardzo łagodnie do morza.

Winnice są tu starożytne i dzielą ziemię z niekończącymi się gajami oliwnymi. Apulia jest znana jako obfite źródło zarówno oliwy z oliwek (odpowiada za prawie połowę rocznej produkcji Włoch), jak i wina.Na szczęście region zaczyna tracić reputację jako producenta win, które nadają się tylko do blendowania. Jednak głębia i złożoność topowego Primitivo di Manduria zyskuje obecnie międzynarodowe uznanie.

Oznaczenie zostało wprowadzone w 1974 roku, w tym samym czasie co Moscato di Trani i Rosso di Cerignola . Primitivo di Manduria jest więc jednym z najstarszych z około piętnastu DOC na pięcie Włoch. W 2010 roku naturalnie słodka wersja wina Primitivo di Manduria Dolce Naturale przeszła do historii, kiedy stała się pierwszym DOCG w Apulii. To słodkie czerwone wino jest produkowane tylko z bardziej stabilnych klimatycznie roczników, które pozwalają na suszenie owoców na winorośli, zgodnie z wymogami DOCG.

Wersja słodka ma wymagany poziom cukru resztkowego 80 g / l (gramów na litr). Zwykła, wytrawna Primitivo di Manduria rzadko ma więcej niż 8 g / l i minimalny końcowy poziom alkoholu 13,5%. Jest to najwyższy na świecie wymóg dotyczący minimalnej zawartości alkoholu ze wszystkich apelacji dla wytrawnego wina niewzmocnionego. W lokalnym dialekcie puglińskim wino to jest czule nazywane „mirr test”, co oznacza „twarde wino” i nie bez powodu.

Producent:

Salento, kraina pełna historii i tradycji, uważana jest za jedną z kolebek światowej enologii. Od czasów starożytnych Brindisi, Gallipoli, Otranto i Taranto były najważniejszymi portami dla handlu winami. Stąd pochodziły najlepsze winogrona, które dały życie znanym i cenionym winom. Taki sukces, że dla firm Salento stworzył solidną i stałą obecność na rynkach międzynarodowych.

Firma LE VIGNE DI SAMMARCO znajduje się w Cellino San Marco, małym miasteczku w sercu Salento, stróża najważniejszych chronionych nazw pochodzenia, takich jak Salice Salentino, Squinzano, Brindisi, Primitivo, Negroamaro i Malvasia Bianca i Nera. Firmę reprezentuje nowe pokolenie rodziny Rizzello, która od czterech pokoleń jest jedną z najbardziej znanych i najbardziej skonsolidowanych firm produkcyjnych w przemysłowej dzielnicy Salento.

Solidna reputacja, która ma swoje korzenie w fundamentach położonych przez poprzednie pokolenia rodziny, zasłużona dzięki niezwykle stałej i trwałej obecności na rynku krajowym i międzynarodowym od 1972 roku. Dziś LE VIGNE DI SAMMARCO może świętować swój status wiodącej firmy w sektorze produkcji wina wysokiej jakości, posiadający w swoim portfolio klientów najbardziej prestiżowe marki na włoskiej i zagranicznej scenie winiarskiej.

Na dowód powyższego wystarczy pomyśleć o solidności posiadanego łańcucha produkcyjnego: około 180 hektarów ziemi należącej do rodziny Rizzello wyhodowanej w systemie „drzewka” i składającej się w 80% z terytorialnych winnic (Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera , Susumaniello) i 20% z odmian winorośli, takich jak Verdeca, Chardonnay, Malvasia Bianca i Fiano Minutolo. Imponująca struktura firmy, o powierzchni około 15 000 metrów kwadratowych, zaawansowana technologicznie do produkcji wina, do tego stopnia, że ​​jest w stanie zaspokoić każdą potrzebę ilościowej i jakościowej spójności, jakiej wymaga rynek. Filozofia firmy tkwi w doskonałości win, w ich wyjątkowości, z typowością, jaką może wyrazić tylko ta kraina, skąpana w morzu i pocałowana słońcem.

Wino: Sammarco ARCHE’E Primitivo di Manduria

Szczep: Primitivo

Dojrzewanie: Beczka dąb francuski 12 miesięcy

Wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Primitivo. Ma czerwono-rubinową, głęboką barwę. W bukiecie łączą się ze sobą aromaty wiśni, fiołków, tytoniu, skóry, lukrecji, czekolady i świeżo zmielonej kawy. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalny jest posmak marmolady wiśniowej i słodkich przypraw korzennych. Intensywne i niezwykle przyjemne w degustacji wino, którego posmak długo i harmonijnie utrzymuje się w ustach. 

Kulinaria: grillowana pierś kaczki w sosie z zielonym pieprzem. Doskonale posmakuje także w towarzystwie długo gotowanej jagnięciny z dodatkiem czerwonego wina i liścia laurowego oraz grillowaną kiełbasą z koniny

Menhir Salento Novementi Bianco – Puglia – Włochy Masseria Parione Primitvo – Puglia – Włochy

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CABERNET SAUVIGNON ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino czerwone

Le Petit Etoile Cabernet Sauvignon Organic Non Fermented

CHATEAU FOMBRAUGE SAINT-EMILION GRAND CRU 0,75L

Wino czerwone

Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru

PAUILLAC DE LYNCH BAGES AOC 0,75L

Wino czerwone

Chateau Lynch Bages Pauillac de Lynch Bages AOC

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa