Santa Sofia Valpolicella Classico – DOC Valpolicella Classico – Włochy
Santa Sofia mała rodzinna firma, która robi wina od 1811 z tą samą pieczołowitością z zachowaniem ich klasycznego stylu. Winnica ma korzenie znacznie wcześniejsze, pierwsze wzmianki o produkcji wina w Santa Sofia pochodzą z XVI w. Narodziny Palladio obecnie (Villa St. Sofia) datowane są na rok 1508. Obecnie Santa Sofia uważana jest za jeden z najstarszych domów winiarskich w Veneto. Wszystkie wina pochodzą z upraw własnych. Posiadłość obecnie zajmuje 38 ha. Wszystkie robione wina są limitowane. Słynie ze swojego Amarone, które było dostarczane na stoły Białego Domu w Washington D.C. Santa Sofia jest uważana za jednego z najstarszych prekursorów win Valpolicella i utrzymuje klasyczny styl produkcji win od ponad 200 lat.
Region Veneto
Veneto, położne tuż obok Sycylii i Apulii, jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli a z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział regionu Veneto między wschodem a zachodem, podział ten wyraźnie klasyfikuje wina co do reputacji jak i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Dominującą białą odmianą w Veneto jest garganega, dająca wysokie plony i będąca głównym składnikiem win soave. Odmiany czerwonych winogron to m.in. corvina, rondinella, veronese, corvinone. Corvina stanowi też wino bazowe dla recioto, słodkiego wina z Valpolicelli.
Valpolicella pochodzi z dolin położonych na północ od Werony, obszar upraw jest podzielony na dwie części. Rejon Classico, wokół San Pietro w Capiano, Fumane i Negra, produkuje intensywne wina z winogron, które dojrzewają na wysokości od 150 do 450 m n.p.m. W dolinie rzeki Adygi – dołączonej do regionu w 1968 roku- produkuje się masowo konsumowane wina przeznaczone do sprzedaży w supermarketach w całej Europie.
Suszenie części winogron było od zawsze związane historycznie z regionem. Owoce były tłoczone w grudniu lub styczniu, a wysoka zawartość cukru sprawiała, że moszcz nie fermentował do końca. W ten sposób otrzymywano słodkie wino recioto della valpolicella.
Amarone, wykwintne czerwone wino, o wysokiej zawartości alkoholu powstało około lat pięćdziesiątych XX wieku. Niektóre z naturalnych drożdży występujących w regionie potrafią zamienić wysoką zawartość cukru w rodzynkach w alkohol. Obecnie produkcja amarone została doprowadzona do perfekcji, można też zauważyć różne style w jakich to wino się produkuje – od tych szczuplejszych do tych iście rubensowskich. Wina są produkowane zgodnie z nowoczesnymi zasadami enologii, bardzo często dojrzewają w beczkach. W drugiej połowie lat 90 ubiegłego wieku produkcja win amarone została podwojona, w odpowiedzi na wzrastający popyt. Co za tym idzie wzrosła tez znacząco jego cena, czemu trudno się dziwić – produkowanie wina z rodzynek daje bardzo niską wydajność z hektara upraw. Amarone często jest stawiane przez miłośników wina na równi z Barolo i Brunello di Montalcino.
Winiarnia Santa Sofia
Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.
Santa Sofia Valpolicella Classico DOC
Rubinowa suknia opierając się o szkło prezentuje jaskrawe odcienie na krawędziach. Intensywny aromat czerwonych kwiatów, wiśni, malin, czerwonej porzeczki i nuta pikantnego cynamonu oraz kawy składają się na bukiet niezwykłej harmonii, elegancjii bogactwa. Wino gwarantuje bogate doznania w ustach, a jego garbniki nadają mu trwałości. Balans pomiędzy poziomem kwasowości i zawartością alkoholu tworzą niezapomniane doznania. Wino powstaje z gron 70% Corvina & Corvinone, 30% Rondinella.