Selvapiana Vendemmia Chianti Rufina DOCG
Producent
Posiadłość, w której dziś znajduje się winiarnia Selvapiana w średniowieczu była jedną z wież strażniczych rozmieszczonych wzdłuż rzeki Sieve. W renesansie budynek został powiększony i przekształcony w willę służącą jako letnia rezydencja szlacheckich rodów florenckich i biskupów Florencji. W roku 1827 willę odkupił Michele Giuntini, bogaty bankier, by przez następne lata budynek przechodził do kolejnych pokoleń rodziny. Reprezentant 5-ego pokolenia rodziny, Francesco Giuntini, znany był jako wielki pasjonat winiarski, który od zawsze wierzył w wartość niedocenianej apelacji Rufina. To on rozpoczął w willi tradycję produkcji wina i z uporem dążył do podniesienia prestiżu tego obszaru, produkując zaskakująco doskonałe odmianowe wino Sangiovese Riserva, które finalnie stało się sztandarowym winem marki Selvapiana. Od 1978 roku w winnicy pracuje Franco Bernabei, który w momencie zatrudnienia był po prostu młodym winiarzem, a dziś jest jednym z najbardziej znanych toskańskich enologów. Od 1997 roku winiarnią kierują adoptowani synowie Francesco – Federico i Silva. Posiadłość obejmuje 250 hektarów, z czego 58 poświęconych jest winnicy, 36 – gajom oliwnym, a 140 – lasom. Winnica posiada certyfikat ekologiczny, zarówno winnice, jak i gaje oliwne uprawiane są w ekologiczny sposób.
Region
Toskania jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich świata. Jej terroir jest bardzo zróżnicowane ze względu na naturalne warunki klimatyczne i geograficzne. Na wschodzie wpływ na uprawy mają wysokie Apeniny, a od zachodu Morze Tyrreńskie. Teren jest górzysty i pagórkowaty, co sprzyja tworzeniu się licznych odmiennych mikroklimatów. Gleba bogata jest w minerały, których orzeźwiający akcent ujawnia się w produkowanych na miejscu winach. Obszar Chianti Rufina został wyznaczony przez Cosimo III de’Medici, Granduca di Toscana, w 1716 roku. W 1984 roku obszar uzyskał najwyższą apelację DOCG. Dziś apelacja Chianti Rufina obejmuje zaledwie 750 hektarów powierzchni i jest najmniejszą apelacją w Chianti. Winnice są tam położone na delikatnym wzniesieniu, około 200-300 metrów n.p.m., a winorośle uprawiane są na suchej, gliniastej i bogatej w wapno glebie.
Odmiana
Sangiovese jest jednym z najpopularniejszych szczepów we Włoszech, który wchodzi w skład kupaży tak wspaniałych win, jak Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano czy Chianti. Istnieją dwie teorie na temat pochodzenia szczepu. Pierwsza mówi, iż Sangiovese pochodzi z Rumunii, skąd zostało przywiezione do Włoch przez rumuńskich mnichów. Druga obstaje jednak przy tym, że jest to rdzenny szczep Toskanii. Sangiovese spełniło ważną rolę w czasie „rewolucji winiarskiej” w Toskanii będąc jednym z najchętniej wykorzystywanych szczepów do tworzenia win odmianowych, podczas gdy winiarskie zasady wyraźnie tego zabraniały. Dziś najwięcej upraw tej odmiany wciąż znajduje się we Włoszech, a niewielkie winnice także w Rumunii, na Sycylii, Sardynii, w Argentynie i USA.
Selvapiana Vendemmia Chianti Rufina DOCG
Wino zbudowane zostało ze szczepów Sangiovese (95%) oraz Canaiolo Colorino i Malvasia Nera (5%). Wyróżnia się intensywną purpurową barwą z ciemnymi refleksami. W nosie dominują aromaty dojrzałych wiśni i śliwek ze słodką waniliową nutą. W ustach również ujawnia się wiśniowy posmak ze słodko-dymnym akcentem anyżu i tytoniu.