Selvapiana Vigneto Bucerchiale Riserva Chianti Rufina DOCG
Producent
Selvapiana może poszczycić się niezwykle długą historią. Pierwotnie budynek, w którym obecnie znajduje się winiarnia stworzony został jako wieża strażnicza. Powstał w średniowieczu jako jedna z części linii obrony Florencji wzdłuż rzeki Sieve. W renesansie budynek został przekształcony w willę i powiększony. Od tamtej pory służył jako letnia rezydencja szlacheckich rodów i biskupów z Florencji. W 1827 roku willa została odkupiona przez Michele Giuntiniego, majętnego bankiera. Pięć pokoleń później budynek przeszedł do rąk Francesco Giuntiniego, wielkiego pasjonata wina. Francesco wierzył w niezwykłe właściwości apelacji Rufina, zanim ktokolwiek inny zdążył się o nich przekonać. Przebudował więc willę na winiarnię i rozpoczął produkcję wina, dążąc do podniesienia prestiżu swojego ukochanego obszaru. W 1978 roku w winiarni rozpoczął pracę Franco Berbabe, który ówcześnie był jedynie młodym winiarzem, a dziś uznany jest za jednego z najlepszych enologów we Włoszech. Berbabe wciąż pracuje w Selvapiana jako doradca, a na czele marki stoją adoptowani synowie Francesco: Federico i Silva. Cała posiadłość zajmuje 250 hektarów – 58 hektarów obejmuje winnica, 36 hektarów poświęconych jest gajom oliwnym, a 140 – lasom.
Region
Toskania jest jednym z najbardziej cenionych regionów winiarskich nie tylko we Włoszech, lecz także na całym świecie. Stamtąd pochodzą jedne z najdroższych i najbardziej cenionych win wśród koneserów. Terroir regionu jest bardzo zróżnicowane, gdyż jego teren pokryty jest licznymi wzgórzami, przez co tworzą się odmienne mikroklimaty. Na klimat Toskanii wpływa także od zachodu Morze Tyrreńskie, a od wschodu Apeniny. Obszar Chianti Rufina został oficjalnie wyznaczony w roku 1716, a swoją własną apelację o najwyższym odznaczeniu DOCG otrzymał w 1984 roku. Jest to najmniejsza apelacja w Chianti, która zajmuje 750 hektarów. Winnice w tym obszarze charakteryzują się wzniesieniem około 200-300 metrów n.p.m. oraz suchą, gliniastą i wapienną glebą.
Odmiana
Pochodzenie Sangiovese nie jest znane, a wśród teorii dominują dwie: odmiana mogła przywędrować do Włoch z Rumunii dzięki rumuńskim mnichom lub jest to rdzenny toskański szczep, który stamtąd rozprzestrzenił się na resztę Włoch i później na inne kraje. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych szczepów we Włoszech, który tworzy cenione na całym świecie wina Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano czy Chianti. Jest to istotna odmiana w winiarskiej historii Włoch, która była niezwykle popularna podczas „rewolucji winiarskiej”, gdy toskańscy winiarze sprzeciwili się regułom produkcji zgodnym z zasadami apelacji. Największe winnice Sangiovese znajdują się w Toskanii, lecz niewielkie uprawy można spotkać również w U.S.A., Argentynie, na Sardynii, Sycylii i w Rumuni.
Selvapiana Vigneto Bucerchiale Riserva Chianti Rufina DOCG
Pierwsza butelka tego wina została wyprodukowana w 1979 roku przez Francesco Giuntiniego, założyciela winiarni Selvapiana. Należy do nielicznej grupy win przeznaczonych do długiego leżakowania, które sprawia, że trunek jest coraz lepszy. Wino to powstaje wyłącznie w najlepszych latach zbiorów winogron, zdarza się więc, że nie jest produkowane każdego roku.
Wino zbudowano w 100 % z odmiany Sangiovese. W kieliszku prezentuje ciemną, granatową barwę. W nosie wyczuwalne są aromaty wiśni, śliwki i truskawki wzbogacone nutami świeżych ziół i lukrecji. Usta są równie zdominowane smakiem wiśni i truskawki z akcentem dębu i wanilii. Doskonała równowaga przynosi przyjemność, a długi wytrawny finisz zachęca do sięgnięcia po więcej.