Settesoli Grillo Appassimento 0,75L
Wina Settesoli uwalniają charakter i energie Sycylii oraz opowiadają o tradycyjnym powołaniu społeczności 2000 winiarzy. To białe Grillo, powstałe z delikatnie podsuszonych winogron, jest niezwykle orzeźwiające i świeże. Jego charakterystyka zaskakuje urzekającymi nutami kandyzowanej skórki pomarańczy, delikatnego miodu i subtelnej woni jaśminu. Wino to oferuje nie tylko przyjemną i odświeżającą podróż po smakach, ale również zapewnia harmonijną równowagę między słodyczą a świeżością, co czyni je niezwykle atrakcyjnym dla koneserów win.
21 grudnia 1958 roku 68 sycylijskich winiarzy założyło spółdzielnię winiarską w Menfi. Winiarze uwierzyli w winiarski potencjał swojego kraju i postanowili sadzić winnice tam, gdzie wcześniej znajdowały się tylko połacie pszenicy, sady owoców cytrusowych i bawełny. Współpracując wybudowali piwnicę w oczekiwaniu na pierwsze zbiory. Pierwsze zbiory odbyły się w roku 1965, kiedy spółdzielnia miała już 302 członków. Pierwsza produkcja wina w Menfi zajęła 7 lat oczekiwania i dała inspirację do stworzenia nazwy „Settesoli”. W dalszych latach winnica ta zmieni całkowicie historię społeczności i sposób rozumienia produkcji wina na Sycylii. Aż do roku 1974 wina na Sycylii produkowane były na rynek rodzimy i często nie były nawet oficjalnie butelkowane. Właśnie w tym roku Cantine Settesoli stała się jedną z pierwszych winnic w kraju, która wybudowała własną linię butelkowania i rozpoczęła eksport produkowanego wina. W roku 1985 spółdzielnia liczy sobie już niemal 1500 członków, ponad 4 tysiące hektarów winnic i 4 miliony zabutelkowanego wina rocznie. Wtedy winnica rozpoczęła intensywnie się rozwijać eksperymentując ze sprowadzanymi zza granicy odmianami, jak np. Chardonnay. Obecnie Cantine Settesoli zrzesza aż 2 tysiące członków i może pochwalić się największą różnorodnością odmian winorośli na Sycylii, posadzonych na 6 tysiącach hektarów. Roczna produkcja to ponad 20 milionów butelek, a niemal połowa z nich eksportowana jest do 44 krajów na całym świecie.
Region
Sycylia jest dość niedocenianym winiarskim regionem Włoch, chociaż jej popularność w ostatnich latach sukcesywnie wzrasta. Na wyspie produkowane są duże ilości win klasyfikacji IGT Terre Siciliane, a wśród nich dominują odmiany czerwone.
Produkcja wina jest całkowicie wegańska. Wino zbudowano ze szepu w 100 % Grillo. Fermentacja winogron odbywała się w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Po fermentacji wino odpoczywało w stalowych zbiornikach, a następnie leżakowało w butelkach przez co najmniej 3 miesiące.