Settesoli Nerello Mascalese
Producent
21 grudnia 1958 roku 68 sycylijskich winiarzy założyło spółdzielnię winiarską w Menfi. Winiarze uwierzyli w winiarski potencjał swojego kraju i postanowili sadzić winnice tam, gdzie wcześniej znajdowały się tylko połacie pszenicy, sady owoców cytrusowych i bawełny. Współpracując wybudowali piwnicę w oczekiwaniu na pierwsze zbiory. Pierwsze zbiory odbyły się w roku 1965, kiedy spółdzielnia miała już 302 członków. Pierwsza produkcja wina w Menfi zajęła 7 lat oczekiwania i dała inspirację do stworzenia nazwy „Settesoli”. W dalszych latach winnica ta zmieni całkowicie historię społeczności i sposób rozumienia produkcji wina na Sycylii. Aż do roku 1974 wina na Sycylii produkowane były na rynek rodzimy i często nie były nawet oficjalnie butelkowane. Właśnie w tym roku Cantine Settesoli stała się jedną z pierwszych winnic w kraju, która wybudowała własną linię butelkowania i rozpoczęła eksport produkowanego wina. W roku 1985 spółdzielnia liczy sobie już niemal 1500 członków, ponad 4 tysiące hektarów winnic i 4 miliony zabutelkowanego wina rocznie. Wtedy winnica rozpoczęła intensywnie się rozwijać eksperymentując ze sprowadzanymi zza granicy odmianami, jak np. Chardonnay. Obecnie Cantine Settesoli zrzesza aż 2 tysiące członków i może pochwalić się największą różnorodnością odmian winorośli na Sycylii, posadzonych na 6 tysiącach hektarów. Roczna produkcja to ponad 20 milionów butelek, a niemal połowa z nich eksportowana jest do 44 krajów na całym świecie.
Region
Sycylia jest dość niedocenianym winiarskim regionem Włoch, chociaż jej popularność w ostatnich latach sukcesywnie wzrasta. Na wyspie produkowane są duże ilości win klasyfikacji IGT Terre Siciliane, a wśród nich dominują odmiany czerwone. Najpopularniejszą odmianą jest lokalna Nero d’Avola, która uprawiana jest praktycznie na całej wyspie. Do popularnych odmian należą także międzynarodowe Syrah i Chardonnay. Wyspa wyróżnia się ciekawymi lokalnymi odmianami winorośli, jak Nerello Mascalese czy Nerello Cappuccio, zwykle wykorzystywane do zintensyfikowania aromatów w winach kupażowanych. Najbardziej cenioną apelacją jest Etna DOC, która obejmuje tereny górzyste z charakterystyczną wulkaniczną glebą.
Odmiana
Nerello Mascalese to lokalna odmiana Sycylii. Uprawiana jest głównie w północno-wschodniej części wyspy. Nerello Mascalese jest bardzo często porównywana z równie popularną na Sycylii Nerello Cappuccio. Badania wykazały, że odmiana ta jest najprawdopodobniej spokrewniona z Sagiovese, Nerello i 10 innymi, mniej znanymi włoskimi szczepami. Odmiana najczęściej wykorzystywana jest do kupażowania dzięki swoim intensywnym aromatom, chociaż wina odmianowe także są z niej produkowane. Nerello Mascalese daje wina o ciemnej rubinowej barwie i aromatach czerwonych owoców jagodowych, kwiatów, pikantnych przypraw, wanilii, lukrecji i czasem także tytoniu. Wyróżnia się w nich także wysoka taniczność.
Settesoli Nerello Mascalese Produkcja wina jest całkowicie wegańska. Wino zbudowano w 100 % z odmiany Nerello Mascalese. Fermentacja winogron odbywała się w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Po fermentacji wino odpoczywało w stalowych zbiornikach, a następnie leżakowało w butelkach przez co najmniej 3 miesiące. Charakteryzuje się rubinową szatą. Bukiet jest intensywnie aromatyczny z nutami róży i czarnych porzeczek. W ustach dobrze zbalansowane z przyjemnymi wyraźnymi taninami.