Settesoli Vermentino
Producent
Początki Cantine Settesoli sięgają grudnia 1958 roku, kiedy 68 sycylijskich winiarzy postanowiło połączyć siły i założyć spółdzielnię winiarską w Menfi. Tych 68 winiarzy zobaczyło ogromny potencjał w ziemi, na której wcześniej hodowano pszenicę i sadzono sady owoców cytrusowych i bawełny. Oczekując na pierwsze zbiory świeżo zasadzonej winnicy wybudowali wspólnie piwnicę. Pierwsze zbiory miały miejsce jesienią 1965 roku, a więc 7 lat po założeniu spółdzielni. Wtedy liczyła ona już 302 członków, którzy zgodnie uznali, że liczba „7” może stać się inspiracją do nadania nazwy – stąd też powstała „Settesoli”. Od momentu pierwszych zbiorów winnica wytyczała sycylijskiemu winiarstwu nową drogę i zmieniała sposób rozumienia produkcji wina. W roku 1974 była jedną z pierwszych winnic, która wybudowała własną linię butelkowania i rozpoczęła eksport wina za granicę. Ciągły rozwój pozwolił zyskać kolejnych członków – w 1985 roku spółdzielnię tworzyło już 1500 winiarzy i hodowców winorośli, którzy wspólnie pracowali nad 4 tysiącami hektarów winnic i 4 milionami butelek wina rocznie. Dziś Cantine Settesoli to niemal 2 tysiące członków, 6 tysięcy hektarów winnic i ponad 20 milionów butelek wina produkowanych każdego roku. Winnica może pochwalić się największą różnorodnością odmian na wyspie i jedną z największych produkcji. Ponad 40 % produkowanego wina kierowana jest na eksport i trafia do 44 krajów na całym świecie.
Region
Sycylia przez wiele lat była niedocenianym regionem Włoch pod względem winiarskim. Aż do lat 80. XX wieku produkcja na wyspie skupiała się na rynku lokalnym, przez co świat dopiero niedawno zaczął poznawać walory sycylijskiego wina. Na Sycylii dominują dwie apelacje: IGT Terre Siciliane oraz Etna DOC, z czego ta druga uważana jest za niemal prestiżową. Wśród odmian dominują czerwone, a zwłaszcza Nero d’Avola. Znane są także lokalne odmiany, takie jak Nerello Mascalese czy Nerello Cappucio, które występują w kupażach. Sycylia wyróżnia się ciepłym klimatem chłodzonym dzięki morskiej bryzie i wyjątkową wulkaniczną glebą.
Odmiana
Vermentino jest białą odmianą winorośli powszechnie sadzoną w Sardynii. Popularna jest także na Sycylii i we Francji, a spotkać ją można również w Ligurii, Korsyce czy w Piemoncie. Występuje pod wieloma różnymi nazwami, m.in. Pigato, Favorita. Najsłynniejsze wino tej odmiany produkowane jest w północnej części Sardynii. Jej grona wyróżniają się charakterystycznym bursztynowo-żółtym odcieniem i dojrzewają dość późno. Wykorzystuje się ją do produkcji zarówno win spokojnych, jak i musujących. Badania nad jej pochodzeniem nie przyniosły jednoznacznej odpowiedzi – pewne jest, że Vermentino pochodzi z Włoch, jednak nie wiadomo do końca, z której części dokładnie. Wina tej odmiany mają intensywny bukiet o aromatach cytryny, limonki, ziół i kwiatów.
Settesoli Vermentino Produkcja tego wina jest w pełni wegańska. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w stalowych zbiornikach. Po fermentacji i odpoczynku w zbiornikach wino leżakuje przez co najmniej 3 miesiące w butelkach. Charakteryzuje się słomkowo żółtą szatą z zielonkawymi refleksami. W bukiecie dominują intensywne aromaty pigwy i brzoskwini. Usta są wyraziste i trwałe z owocowo-ziołowym posmakiem.