Srebrna Góra Chardonnay – Małopolska – Polska
Srebrna Góra – jedna z najstarszych i największych winnic w Polsce. Położona na Krakowskich Bielanach – wydzierżawiona od Zakonu Kamedułów gdzie już w X w uprawiano winorośl. Doskonałe warunki glebowe i nachylenie stoku sprawia, że wina robione z ogromna pieczołowitością odzwierciedlają terrior miejsca.
WINNICA SEBRNA GÓRA
Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły. Obejmuje obszar 26 ha i składa się z dwóch części położonych na Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 15-20 stopni gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski.
Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Do najbardziej znanych szczepów uprawianych na srebrnej Górze należą: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Noir, Zweigelt, Regent, Seyval Blanc. W Winnicy Srebrna Góra corocznie powstaje również młode wino tzw. świętomarcińskie związane z końcem zbiorów i świętem patrona winiarzy.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe – stanowi przemyślany i dokładnie przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim prawdziwej miłości do wina.
REGION MAŁOPOLSKA
Tradycja uprawy wina w Małopolsce sięga średniowiecza i bezpośrednio łączy się z pojawieniem się w tym regionie zakonów. Bo to właśnie zakonnicy zakładali pierwsze winnice, a na handlu winem bogaciły się małopolskie miasteczka.
Rozkwit produkcji wina przypada na okres tzw. średniowiecznego optimum klimatycznego na obszarze Europy, sprzyjającego uprawie winorośli także w południowej Polsce. Kryzys przyniosły dopiero liczne wojny, w tym wyniszczający potop szwedzki, a także zmiany klimatyczne nazywane małą epoką lodowcową (od początku XVI do końca XIX wieku). W XX wieku znów na terenie naszego kraju pojawiali się entuzjaści winiarstwa, ale przeważnie nie sprzyjały im okoliczności historyczne. Chodzi zwłaszcza o okres po II wojnie światowej i rządy komunistyczne, gdy tradycje winiarskie stopniowo zanikały.
Warunki do zmiany tej sytuacji powstały tak naprawdę dopiero po 1989 roku. Ale o „zmartwychwstaniu” winiarstwa na naszych ziemiach możemy mówić dopiero od mniej więcej początku XXI wielu, gdy zaczęły powstawać większe winnice. Ich liczba zaczęła gwałtownie rosnąć w ciągu ostatniej dekady.
SZCZEP CHARDONNAY
Najbardziej znany i najczęściej uprawiany biały szczep na świecie, wykorzystywany do produkcji win spokojnych i musujących. Wina rześkie są najbardziej wytrawne i mają lekki dębowy charakter. Czuć w nich smaki jabłek, cytrusów, minerałów. Wina o takim, nienachalnym smaku produkowane są zwykle w chłodniejszych regionach winiarskiego świata. Owocowe Chardonnay powstają w krajach ciepłych i czuć w nich tropikalne akcenty. Są odrobinę słodsze i często można w nich wyczuć brzoskwinię i cytryny. Bogate i złożone wina z tego szczepu mają zapach przypraw – gałki muszkatołowej, wanilii oraz masła.
WINO SREBRNA GÓRA CHARDONNAY
W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.
Dojrzewa 15% w dębowych beczkach przez trzy miesiące.
Znakomicie komponuje się z owocami morza, delikatnym drobiem, makaronami, dynią.