Srebrna Góra Pinot Gris – Małopolska – Polska
Srebrna Góra – jedna z najstarszych i największych winnic w Polsce. Położona na Krakowskich Bielanach – wydzierżawiona od Zakonu Kamedułów gdzie już w X w uprawiano winorośl. Doskonałe warunki glebowe i nachylenie stoku sprawia, że wina robione z ogromna pieczołowitością odzwierciedlają terrior miejsca.
WINNICA SREBRNA GÓRA
Winnica Srebrna Góra położona jest w Krakowie, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce, malowniczo położoną w dolinie Wisły. Obejmuje obszar 26 ha i składa się z dwóch części położonych na Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach. Charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-gliniaste oraz lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu, warunkują oryginalny charakter powstającego tu wina. Południowe i południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 15-20 stopni gwarantują doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las Wolski.
Winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Do najbardziej znanych szczepów uprawianych na srebrnej Górze należą: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Noir, Zweigelt, Regent, Seyval Blanc. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino tzw. świętomarcińskie związane z końcem zbiorów i świętem patrona winiarzy.
To dzieło dopracowane w każdym szczególe – stanowi przemyślany i dokładnie przygotowany projekt, jest efektem nie tylko pracy i życiowej pasji, ale przede wszystkim prawdziwej miłości do wina.
REGION MAŁOPOLSKA
Tradycja uprawy wina w Małopolsce sięga średniowiecza i bezpośrednio łączy się z pojawieniem się w tym regionie zakonów. Bo to właśnie zakonnicy zakładali pierwsze winnice, a na handlu winem bogaciły się małopolskie miasteczka.
Rozkwit produkcji wina przypada na okres tzw. średniowiecznego optimum klimatycznego na obszarze Europy, sprzyjającego uprawie winorośli także w południowej Polsce. Kryzys przyniosły dopiero liczne wojny, w tym wyniszczający potop szwedzki, a także zmiany klimatyczne nazywane małą epoką lodowcową (od początku XVI do końca XIX wieku). W XX wieku znów na terenie naszego kraju pojawiali się entuzjaści winiarstwa, ale przeważnie nie sprzyjały im okoliczności historyczne. Chodzi zwłaszcza o okres po II wojnie światowej i rządy komunistyczne, gdy tradycje winiarskie stopniowo zanikały.
Warunki do zmiany tej sytuacji powstały tak naprawdę dopiero po 1989 roku. Ale o „zmartwychwstaniu” winiarstwa na naszych ziemiach możemy mówić dopiero od mniej więcej początku XXI wielu, gdy zaczęły powstawać większe winnice. Ich liczba zaczęła gwałtownie rosnąć w ciągu ostatniej dekady.
SZCZEP PINOT GRIS
Biały szczep z gatunku Vitis vinifera pochodzący z Francji. Uważany jest za mutację szczepu pinot noir. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa ‘pinot’ oznaczającego szyszkę (najprawdopodobniej z uwagi na kształt gron). Biały szczep, z którego powstaje wino zwane niegdyś Tokajem Alzackim. Daje wino wysokiej jakości, finezyjne, szczególnie gdy winogrona zbierane są późno. Wyczuwalne są aromaty moreli, kakao, cynamonu, grzybów, wiciokrzewu, wosku, białych owoców, marakui, dymne, janowca, orzechów, miodu oraz grejpfurta.
SZCZEP CHARDONNAY
Najbardziej znany i najczęściej uprawiany biały szczep na świecie, wykorzystywany do produkcji win spokojnych i musujących. Wina rześkie są najbardziej wytrawne i mają lekki dębowy charakter. Czuć w nich smaki jabłek, cytrusów, minerałów. Wina o takim, nienachalnym smaku produkowane są zwykle w chłodniejszych regionach winiarskiego świata. Owocowe Chardonnay powstają w krajach ciepłych i czuć w nich tropikalne akcenty. Są odrobinę słodsze i często można w nich wyczuć brzoskwinię i cytryny. Bogate i złożone wina z tego szczepu mają zapach przypraw – gałki muszkatołowej, wanilii oraz masła.
WINO SREBRNA GÓRA PINOT GRIS
W roczniku 2018 wino pierwszy raz dojrzewało w kontakcie z drewnem dębowym. Połącznie 85% Pinot Gris i 15% Chardonnay. Ciekawy, lekko miedziany kolor jest efektem dłuższej maceracji. W nosie z jednej strony świeże gruszki, jabłka i białe śliwki ale i sporo nut nawiązujących do szarej renety, pomarańczy, siana, białych kwiatów, wosku i przecudownych nut egzotycznych. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację i dojrzewanie części wina w beczkach. W ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem. Średnio długa mineralno-cytrusowa końcówka.
Dojrzewa 50% w dębowych beczkach przez cztery miesiące.
Idealne do surowej ryby, wędzonej, drobiu, sałatek, ale równie skutecznie poradzi sobie też z daniami na bazie sosów pomidorowych i mocniejszych przypraw.