St Hallet „Faith” Shiraz
Producent
Historia winiarni St Hallet rozpoczęła się w 1944 roku, gdy rodzina Linderów, emigrantów z polskiego Śląska, osiadła w regionie Barossa w Australii. Pierwsze lata życia na nowym kontynencie były niezwykle ciężkie dla rodziny Linder pod względem finansowym. Sytuacja zaczęła się poprawiać, gdy Linderowie weszli w biznes opierający się na produkcji typowego w tamtych czasach słodkiego wzmacnianego wina sherry w stylu portugalskiego porto. Rodzina produkowała go przez kolejne 40 lat, co pozwoliło im nie tylko względnie się utrzymać, lecz także zarobić wystraczająco dużo, by ze skromnej drewnianej szopy przenieść produkcję do prawdziwej wytwórni wina. Wtedy też, w roku 1988 marka St Hallet przeżyła renesans i wycofała się z produkcji wina wzmacnianego na rzecz coraz bardziej popularnego w regionie wina spokojnego. Po tej zmianie w kilka lat firma stała się jedną z najlepiej i najnowocześniej wyposażonych winiarni w Dolinie Barossy. Pomimo współczesnych maszyn duch firmy i techniki wciąż pozostały tradycyjne. Dzięki temu St Hallet uzyskała niezwykłą harmonię między autentycznym, zachwycającym smakiem i doskonałą jakością win. Dziś winiarnia jest jednym z najważniejszych producentów wina w swoim regionie.
Region
Dolina Barossa mieści się w Południowej Australii i znana jest na całym świecie jako „kolebka australijskiego winiarstwa”. Region ten słynie z delikatnych win odmiany Riesling i intensywnych win odmiany Shiraz. Klimat, jak na Australię, panuje tam umiarkowany, a gorące słońce równoważy dość spora ilość opadów. Dzięki temu winogrona są słodkie, dojrzałe i jednocześnie soczyste. Winnice regionu zajmują ponad 1 tysiąc hektarów i podziwiać je można dzięki bogatej ofercie turystycznej, przechadzając się między krzewami lub oglądając je z punktów widokowych na licznych wzniesieniach. Do najważniejszych odmian w regionie należą Shiraz, Chardonnay i Semillon. Co wyróżnia Dolinę Barossa, to niezwykle stare krzewy, z których większość może pochwalić się ponad 100-letnim i 150-letnim wiekiem.
Odmiana
Szczep Shiraz znany jest pod tą nazwą w Nowym Świecie, natomiast na Starym Kontynencie posługuje się nazwą Syrah. Jego pochodzenie nie jest do końca znane, niektóre źródła wskazują na Syrakuzy na Sycylii, inne na Grecję. Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że odmiana pochodzi z okolic miasta Shiraz w Iranie. W czasach rzymskich przywędrował stamtąd do Francji, gdzie w Dolinie Rodanu zdominował inne szczepy i stał się najbardziej cenionym winem ze wszystkich. Obecnie Shiraz znany jest na całym świecie, a jego główne obszary upraw to Australia, Włochy, RPA i Kalifornia w U.S.A. Szczep ten wyróżnia się na tle innych czerwonych odmian za sprawą charakterystycznego, pikantnego akcentu pieprzu. Pieprzna nuta uwidacznia się głównie w winach z Doliny Rodanu. W ciepłym klimacie Australii Shiraz daje wina słodsze i dojrzalsze, niż te z Francji.
St Hallet „Faith” Shiraz
Wino zostało wyprodukowane w 100 % z ręcznie zbieranych winogron odmiany Shiraz. W kieliszku prezentuje purpurową szatę z fioletowym odblaskiem. Bukiet jest kuszący i przyjemny, ujawnia aromaty soczystych wiśni, jagód, czekolady i pikantnych przypraw. W ustach jest aksamitne, o posmaku czekolady i leśnych jagód z odpowiednią dozą pieprznej pikantności. Taniny są mocne, a finisz długi i trwały.