Tenta Cabernet Sauvignon – Central Valley – Chile
Region Maipo Valley
Dolina Maipo, otaczająca stolice kraju – Santiago, jest centrum i sercem chilijskiego winiarstwa. Sąsiedztwo ze stolicą zobowiązuje do tworzenia jednych z najlepszych win. Również historia i tradycja stoją za Doliną Maipo. To właśnie w tych okolicach w połowie XIX wieku została zasadzona pierwsza w Chile winorośl bordoska. Areał tutejszych upraw winorośli wynosi około 3000 hektarów. Świetne warunki wynikające z śródziemnomorskiego klimatu, doskonałych gleb i spływających z Andów wód rzeki Maipo, sprzyjają uprawie odmian Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Syrah i Sauvignon Blanc.
Winiarnia Vina Maipo
Vina Maipo stawiała pierwsze kroki 63 lata temu w chilijskim miasteczku Maipo, znanym z upraw winorośli już od czasów kolonialnych. Charakterystyczna, strzelista wieżyczka miejscowego kościoła to znak rozpoznawczy wszystkich jej produktów. Podbój rynków amerykańskich i europejskich zaczęła dopiero pod koniec lat 70, stając się jednak szybko jednym z największych światowych eksporterów wina. Dziś Vina Maipo zajmuje 4 pozycję w rankingu największych światowych eksporterów win chilijskich. W czym tkwi tajemnica ich sukcesu? W doskonałej jakości i różnorodności, pozwalającej trafić w odmienne gusta miłośników tych szlachetnych trunków w Europie, Azji i Ameryce. W bogatej ofercie znajdziemy wina wytwarzane z najszlachetniejszych odmian winogron: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon jest czarną odmianą gron z południowo-zachodniej Francji. Dojrzewa w umiarkowanych bądź ciepłym klimacie. Grona mają grubą skórkę która posiada wysoką zawartość koloru, smaku i garbników. Typowe Cabernet Sauvignon posiada ciemny, głęboki kolor. Najczęściej wytrawne, z wysoką kwasowością, podobnym poziomem tanin i pełnym ciałem. Najczęściej dominujące aromaty to: czarna porzeczka, czerwona papryka, cedr i przyprawy do pieczenia. Największy areał upraw posiada Francja, a poza nią również Chile, USA, Australia, Hiszpania. Cabernet Sauvignon jest spontaniczną krzyżówką szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, która po raz pierwszy pojawiła się w Bordeaux w połowie wieku XVII. Dziś jest najczęściej uprawianym szczepem na świecie.
Tenta Cabernet Sauvignon
Wino wytrawne o ciemno-rubinowej barwie, z wyraźnymi aromatami ciemnych owoców, z nutami czekolady, suszonych śliwek, na finiszu wyraźne kawowe akcenty. W smaku delikatne, dobrze zbalansowane z przyjemnym owocowym finiszem.