Mud House Sauvignon Blanc – Marlborough – Nowa Zelandia
Regiony Nowa Zelandia
Za pierwszego winogrodnika zwykło się uważać wielebnego Samuela Marsdena, który zasadził pierwsze sadzonki na Północnej Wyspie w 1819 roku. Ale przyszło poczekać około 150 lat do lat 80-tych XX wieku, kiedy to Marlborough zasłynęło na dobre z Sauvignon Blanc. Gdy myślisz o Sauvignon Blanc najpierw kojarzy Ci się Nowa Zelandia, później dopiero pomyślisz o Sancerre, Pouilly-Fumé czy Bordeaux.
Północna Wyspa to dość gorące klimaty, regiony takie jak Gisborne (dobry dla win białych) i Hawke’s Bay (dobry dla win czerwonych) położone na wschodnim wybrzeżu należą do najważniejszych w kraju. Z kolei Wyspa Południowa na swoim północnym wybrzeżu ma słynne Marlborough – najważniejszy i najbardziej prestiżowy okręg winiarski, znany przede wszystkim z Sauvignon Blanc. Jest tu i ciepło (za dnia) i chłodno zarazem (nocą). Znakomite zbalansowanie obydwu tych czynników powoduje, że winogrona dojrzewają długo, powoli rozwijając wspaniałe cechy aromatyczne.
Winnica Mud House
Historia winnicy Mud House rozpoczęła się w 1996 roku, kiedy to założyciele winnicy po przybyciu do regionu Marlborough od razu zakochali się w tym miejscu. Jak mówią „przepłynęliśmy cały Świat, po to aby zakochać się w Nowej Zelandii”. Po przygotowaniu gleby i posadzeniu winorośli, wybudowali dom do życia, z lokalnej ziemi. Dom ten stał się ich marką. Główne motto winnicy to celebracja smaku, która jak mówi producent wiąże się z przeżywaniem fascynującej przygody. Inne wartości tej marki to pasja do życia, do pracy oraz do ludzi, którzy ją współtworzą. Pracownicy określają siebie jako doświadczonych i ciężko pracujących przedsiębiorców, ale również jako artystów „zrodzonych z tej gleby”.
Winnice Mud House specjalizują się w winach odmianowych, które są czyste, żywe i wyraziste. A winemaker Cleighten Cornelius wkłada swoje serce i duszę w każde z nich. Winnice są skoncentrowane na zrównoważonej uprawie winorośli. Nieco ponad połowa owoców tego wina pochodzi z ich własnej winnic Woolshed w dolinie Upper Wairau, a pozostała część pochodzi od partnerskich producentów.
Mud House posiada winnice w 3 regionach Południowej Wyspy o łącznej powierzchni 500 ha w :
– Marlborough Woolshed Vineyard – uprawia się tutaj Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris
– Waipara Valley – Home Block + The Mound Vineyards – Pinot Gris, Sauvignon Blanc,
Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Gewürztraminer
– a w Central Otago – Pinot Noir
Mud House Sauvignon Blanc
Białe wino Mud House Sauvignon Blanc to jak podróż po świecie zamknięta w jednej butelce.
Wino o klarownym, jasnocytrynowej barwie. Na nosie wyczuwalne aromaty świeżego groszku, pokrzywy i gujawy. Pierwsze wrażenie smakowe wypełnia świeży aromat melona, cytrusów i grejpfruta. Chrupiąca tekstura i kwasowość wydłużają posmak do długiego, przepysznego finiszu. Rozwija swój charakter jeszcze po kilku latach od zabutelkowania.
Najlepiej posmakuje w połączeniu ze świeżo panierowaną rybą w towarzystwie sałatki ze świeżych sałat i kwaskowatych pomidorów. Równie dobrze łączy się z grillowaną ośmiorniczką, czy kalmarami smażonymi w cieście naleśnikowym a także z sałatkami warzywnymi z kozim serem i lekkim dressingniem ziołowym.
Nowoczesność i minimalizm
Smukła butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Etykiety współgrają kolorystycznie z kapturem obleczonym na szyjce i zakrętką. Uwagę przykuwa niestandardowy kształt etykiety oraz srebrne elementy w tym logotyp marki inspirowany „domkiem z błota”