Vina Oria Tempranillo – DO Carinena – Hiszpania
Hiszpania jest trzecim największym na świecie producentem wina (po Włoszech i Francji) i jednocześnie krajem o największej powierzchni upraw winorośli – nieco ponad 1 milion hektarów. Mimo wielowiekowej historii i tradycji winiarskiej Hiszpanom stosunkowo niedawno udało się dokonać rewolucyjnych zmian w zakresie uprawy winorośli. Po wstąpieniu w 1986 do Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej (dzisiejszej Unii Europejskiej) kraj ten otrzymał ogromny zastrzyk kapitału. Inwestowano w nowoczesne technologie, kadzie fermentacyjne ze stali nierdzewnej oraz nowe systemy prowadzenia winorośli. Co ciekawe, dopiero w 1996 roku zezwolono na sztuczne nawadnianie pól w kraju nękanym przez susze i upały.
W 1970 roku w Hiszpani powstały przepisy kontrolujące pochodzenie wina (Denominacion de Origen – DO). Na mocy tych ustaleń określono granice regionów, uprawiane odmiany winorośli a także opisano praktyki winifikacyjne, wydajność z hektara oraz co najważniejsze proces starzenia wina w beczkach. Dziś w Hiszpanii funkcjonuje 17 regionów/autonomii winiarskich a w nich wyróżniamy 69 apelacji DO w tym dwie wyższego rzędu. Jedną z najstarszych apelacji jest Carinena leżąca w historycznym regionie i dawnym królestwie – Aragonii.
CARINENA
To największa apelacja w autonomicznym regionie Aragonii, posiadająca status D.O. od 1932 roku. Winnice w tym regionie zlokalizowane są w pobliżu centrum Aragon na płaskowyżu Campo de Carinera około 50 km na południowy zachód od stolicy autonomii – Saragossy. Panuje tam klimat kontynentalny: długie i gorące lata oraz mroźne zimy. Głównymi czerwonymi szczepami autoryzowanymi dla tej apelacji są: Garnacha oraz Tempranillo i Mazuelo. Natomiast z białe odmiany to: Viura (inaczej Macabeo), Chardonnay i Parellada.
WINIARNIA COVINCA
Ta renomowana winiarnia powstała w Longares, w mieście o bogatych tradycjach winiarskich w 1942 roku. Na 1700 hektarach uprawia się zarówno autochtoniczne odmiany winorośli, takie jak Mazuelo, Carinena czy Garnacha (która stanowi prawie 40% całego areału), ale występują tu także szczepy międzynarodowe, zwłaszcza Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Chardonnay. Przy pomocy nowoczesnej linii produkcyjnej winiarnia potrafi dostarczyć ponad 3000 butelek win na godzinę.
Produkty sygnowane marką Covinca cechuje różnorodność stylu i charakteru, dzięki czemu zaspokajają gusta konsumentów z różnych stron świata. Winiarnia jest zdobywcą prestiżowych nagród na międzynarodowych konkursach m. in. Concours Mondial de Bruxelles czy Decanter World Awards.
Tempranillo
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.
Nazwa szczepu jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa „temprano” oznaczającego „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania owoców. Nazwa ta używana jest w regionach Rioja, Navarra, Somontano, Murcia i Walencja oraz traktowana jest jako nazwa międzynarodowa. W Katalonii znany jest jako Ull de LLebre czyli „oko zająca”, w Ribera del Duero nazywa się go Tinto Fino lub Tinta de Pais, w Toro – Tinta de Toro, za to w regionie La Mancha i Valdepenas – Cencibel. W Portugalii szczep ten znany jest jako Aragonez lub Tinta Roriz, a w Kalifornii nazywa się go Valdepenas.
Pochodzenie szczepu nie zostało jednoznacznie ustalone. Do niedawna zakładano, że Tempranillo wywodzi się ze szczepu Pinot Noir i Cabernet Franc lecz poddano to kolejnym wątpliwościom. Ostatecznie badania DNA potwierdziły, że Tempranillo nie ma więzi genetycznej z tymi szczepami.
Często powtarzaną historią jest, jakoby szczep został przywieziony do Hiszpanii przez mnichów z Burgundii w trakcie podróży do Santiago de Compostela. Pewne jest jedynie, że uprawę winorośli w Hiszpanii zapoczątkowali Cystersi, którzy osiedlili się tam po wypędzeniu Maurów. Być może więc miało w tym udział więcej zgrupowań mnichów niż zostało to oficjalnie udokumentowane.
Przez wiele wieków uprawy Tempranillo w Hiszpanii nie zdawano sobie sprawy z wyjątkowości win, jakie oddaje. Zbyt ekstensywne uprawy, przestarzałe metody winifikacji a nawet zbyt bogate, mylące nazewnictwo sprawiały, że otrzymywano z niego wina masowe, często po prostu nieprzyjemne w konsumpcji. Na szczęście ostatnie kilkadziesiąt lat pracy hiszpańskich winiarzy pozwoliło na dostrzeżenie ogromu potencjału jakie niesie ze sobą szczep i tworzone z niego trunki. Dziś Tempranillo zaliczany jest do najlepszych i najszlachetniejszych światowych szczepów.
Uprawy
Szczep zajmuje 4 miejsce na świecie wśród winorośli czerwonej i 2 miejsce w Hiszpanii pod względem wielkości upraw. Najlepsze wina odmianowe otrzymuje się w apelacji DOCa Rioja oraz większości apelacji położonych w obrębie wspólnoty autonomicznej Castilla y Leon. W Hiszpanii uprawa Tempranillo dopuszczalna jest w 28 denominaciones de origen.
Szczep wykorzystuje się także w Portugalii, głównie do produkcji win Porto, czasem również jako składnik win domowych. Uprawy Tempranillo występują także we Francji, Australii, Argentynie i Meksyku, Nowej Zelandii, U.S.A. oraz w Kanadzie.
VINA ORIA Tempranillo
Wino delikatnie wytrawne o bardzo intensywnym czerwonym kolorze, z zaskakującymi aromatami soczystych malin i dojrzałych jeżyn. W smaku świeże, owocowe, o dobrej strukturze, z przyjemnie zbalansowaną kwasowością.
Vina Oria Tempranillo to dość uniwersalne wino względem doboru potraw. Komponuje się z wszelkiego rodzaju tłustymi daniami mięsnymi: stekami, burgerami, pieczoną jagnięciną, wołowiną w ziołach, hiszpańskimi długo dojrzewające szynkami (np. Jamon Serrano) i kiełbasami (np. Chorizo, Fuet). Łączy się także z kuchnią tex-mex, jak Chili con Carne, Burrito czy Taco.