VISTAMAR BRISA CARMENERE
Producent
Viña Vistamar powstała w 1997 roku w Dolinie Casablanki, która zachwyciła założyciela Morande Wine Group unikalnym na skalę światową terroir. Pablo Morande zachwycił się chłodnym klimatem i pozytywnym wpływem oceanicznej bryzy na przyrodę wybrzeża. Postanowił więc sprawdzić, czy równie dobrze sprawdzi się ten rejon Chile do uprawy winorośli, co do pielęgnacji natury. Z jego eksperymentów powstała marka Vistamar, która tworzy wina „z widokiem na ocean”. Do produkcji win z kolekcji Vistamar wykorzystywane są winogrona pochodzące z winnic uprawianych na chłodnym wybrzeżu. Dzięki temu wina wyróżniają się zaskakującą świeżością i lekkością, zupełnie różną od charakteru klasycznych chilijskich win. Dziś winnica działa pod przewodnictwem Cristiana Carrasco i wciąż godnie reprezentuje nieoczekiwanie ogromny potencjał winiarski swojego regionu.
Region
Maipo Valley to miejsce produkcji najlepszych chilijskich win, które porównywane są nawet do francuskiego Bordeaux. Region można podzielić na trzy części: Alto Maipo, Central Maipo oraz Maipo Bajo. W Alto Maipo winnice mieszczą się na wschodzie Andów, na wysokościach 400-750 metrów n.p.m. Central Maipo to nizina otaczająca miasta Buin i Paine. Klimat jest tu cieplejszy niż w Alto Maipo. Maipo Bajo to okolice miast Isla de Maipo i Talagante, gdzie winiarze koncentrują się bardziej na przemysłowej produkcji wina. Klimat regionu jest ciepły i suchy, a opady deszczu bardzo niskie. Dlatego winnice wyposażane są w nowoczesne systemy nawadniające wspierające uprawy w okresie susz. Dolina obsadzona jest głównie odmianami Carmenere i Cabernet Sauvignon, a poza nimi spotykane są także Merlot, Syrah, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Odmiana
Carmenere uważany za ikonę chilijskiego winiarstwa tak naprawdę pochodzi z Francji. W swojej ojczyźnie został jednak zapomniany, a prawdziwy dom odnalazł właśnie w Chile. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „carmin” oznaczającego „karmazyn” i odnosi się oczywiście do barwy liści winorośli. Na dużą skalę uprawiany jest wyłącznie w Chile, niewielkie uprawy można spotkać jeszcze tylko we Włoszech i pojedyncze winnice na Nowej Zelandii, gdzie aż do 2006 roku uważano, że jest to odmiana Cabernet Franc. Wina tworzone z tej odmiany charakteryzują się ciemną barwą i owocowymi aromatami. Wyczuwalne są w nich śliwki, jagody, wiśnie, maliny, borówki oraz przyprawy korzenne. W tle pojawiają się także nuty tytoniowe, skóry i czekolady. Smak jest łagodniejszy niż np. Cabernet Sauvignon, lecz nie jest całkowicie pozbawiony garbników.
Wino zbudowano z odmian Carmenere, Cabernet Sauvignon. Słowo “Brisa” oznacza “bryzę”. Linia ta jest hołdem dla charakterystycznej świeżości zapewnianej przez przybrzeżne i andyjskie zefiry. Purpurowa czerwień z niuansami fioletu.
W bukiecie zapachowym uświadczymy jeżyny oraz śliwki z nutami przypraw i czekolady. W smaku ciemne owoce, z jedwabistymi taninami i przyjemnym finiszem.