VISTAMAR BRISA MOSCATO
Producent
Viña Vistamar powstała w 1997 roku w Dolinie Casablanki, która zachwyciła założyciela Morande Wine Group unikalnym na skalę światową terroir. Pablo Morande zachwycił się chłodnym klimatem i pozytywnym wpływem oceanicznej bryzy na przyrodę wybrzeża. Postanowił więc sprawdzić, czy równie dobrze sprawdzi się ten rejon Chile do uprawy winorośli, co do pielęgnacji natury. Z jego eksperymentów powstała marka Vistamar, która tworzy wina „z widokiem na ocean”. Do produkcji win z kolekcji Vistamar wykorzystywane są winogrona pochodzące z winnic uprawianych na chłodnym wybrzeżu. Dzięki temu wina wyróżniają się zaskakującą świeżością i lekkością, zupełnie różną od charakteru klasycznych chilijskich win. Dziś winnica działa pod przewodnictwem Cristiana Carrasco i wciąż godnie reprezentuje nieoczekiwanie ogromny potencjał winiarski swojego regionu.
Region
Central Valley to nie tylko największy region winiarski Chile, lecz także jeden z największych pod względem ilości producentów wina w całej Ameryce Południowej. Obejmuje niemal 400 km, a na jego terenie wyróżnia się wiele różnych mikroklimatów. Dzięki różnorodności klimatycznej powstaje tam szeroki wachlarz win różniących się zarówno stylem, charakterem, jak i jakością. Region ten, tak jak i cały Nowy Świat poświęca dużo uwagi winiarskim eksperymentom i poszukiwaniu nowych klimatów i stylów. Decydujący wpływ na klimat wybrzeża Chile mają prądy płynące z Antarktydy. Tworzą one brak deszczu i niższe temperatury niż zazwyczaj spotykane na tej szerokości geograficznej. To natomiast skutkuje gęstą mgłą, która przenika w głąb dolin i utrzymuje w powietrzu świeżą bryzę. Region zdominowany jest przez odmiany Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Spotykane są również takie odmiany, jak Carmenere, Viognier, czy Gewurztraminer.
Słowo “Brisa” oznacza “bryzę”. Linia ta jest hołdem dla charakterystycznej świeżości zapewnianej przez przybrzeżne i andyjskie zefiry. Kolor zielonkawożółty. Świeży bukiet zapachowy z aromatami białych kwiatów oraz odrobiną cytrusów. Podniebienie oferuje niesamowitą kwasowość, równowagę i wszechobecną słodycz uwieńczoną trwałym finiszem.