Vistamar Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Producent
Viña Vistamar powstała w 1997 roku w Dolinie Casablanki, która zachwyciła założyciela Morande Wine Group unikalnym na skalę światową terroir. Pablo Morande zachwycił się chłodnym klimatem i pozytywnym wpływem oceanicznej bryzy na przyrodę wybrzeża. Postanowił więc sprawdzić, czy równie dobrze sprawdzi się ten rejon Chile do uprawy winorośli, co do pielęgnacji natury. Z jego eksperymentów powstała marka Vistamar, która tworzy wina „z widokiem na ocean”. Do produkcji win z kolekcji Vistamar wykorzystywane są winogrona pochodzące z winnic uprawianych na chłodnym wybrzeżu. Dzięki temu wina wyróżniają się zaskakującą świeżością i lekkością, zupełnie różną od charakteru klasycznych chilijskich win. Dziś winnica działa pod przewodnictwem Cristiana Carrasco i wciąż godnie reprezentuje nieoczekiwanie ogromny potencjał winiarski swojego regionu.
Region
Maipo Valley to miejsce produkcji najlepszych chilijskich win, które porównywane są nawet do francuskiego Bordeaux. Region można podzielić na trzy części: Alto Maipo, Central Maipo oraz Maipo Bajo. W Alto Maipo winnice mieszczą się na wschodzie Andów, na wysokościach 400-750 metrów n.p.m. Central Maipo to nizina otaczająca miasta Buin i Paine. Klimat jest tu cieplejszy niż w Alto Maipo. Maipo Bajo to okolice miast Isla de Maipo i Talagante, gdzie winiarze koncentrują się bardziej na przemysłowej produkcji wina. Klimat regionu jest ciepły i suchy, a opady deszczu bardzo niskie. Dlatego winnice wyposażane są w nowoczesne systemy nawadniające wspierające uprawy w okresie susz. Dolina obsadzona jest głównie odmianami Carmenere i Cabernet Sauvignon, a poza nimi spotykane są także Merlot, Syrah, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Odmiana
Cabernet Sauvignon to król czerwonych odmian winorośli. Jest najczęściej uprawianą i najbardziej znaną odmianą, a jej winnice można spotkać dosłownie na całym świecie. Pochodzi z Francji, a dokładniej z Bordeaux, gdzie jego największa popularność przypadła po ataku wyniszczającej winorośle filoxery. Obecnie w Bordeaux jest na drugim miejscu pod względem wielkości upraw, ustępując miejsca Merlotowi. Na dużą skalę uprawiana jest we Francji, USA i Włoszech, ale spotkać ją można także w Hiszpanii, Mołdawii, Argentynie, Chile, Boliwii, Australii i RPA. Cabernet Sauvignon tworzy wina wysoko taniczne i cierpkie, przez co często łączy się je z innymi, „lżejszymi” smakowo odmianami. Podstawowymi aromatami odmiany są: jeżyna, czarne i czerwone porzeczki, imbir, ziele angielskie, zielona oliwka. Leżakowanie w beczce uzupełnia je o nuty wanilii, dymu, orzechów, cedru, tytoniu, piżma.
Vistamar Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Malbec z przewagą pierwszej. Przed trafieniem na półkę leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach i kolejne 12 miesięcy w butelkach. Charakteryzuje się ciemno wiśniową szatą. W nosie wyczuwalne są intensywne aromaty ciemnych owoców: śliwki, czarnej porzeczki i czarnej wiśni z nutami świeżego tytoniu, ziaren kawy oraz cynamonu. Podniebienie zaznaczone jest przez wyraźne taniny. Aksamitna konsystencja i doskonała równowaga pozwala na przyjemną delektację. Skomponuje się ze stekiem, pieczoną dziczyzną i hiszpańskimi tapas.