Waipara Hills Marlborough Sauvignon Blanc
Producent
Winiarnia Waipara Hills powstała w 2001 roku i w niedługim czasie stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych na Wyspie Południowej Nowej Zelandii. Filozofia marki jest prosta – opiera się na stworzeniu równowagi między naturalnym charakterem winnicy a nowoczesnym charakterem technik winifikacji. Należące do marki winnice w Dolinie Waipara pielęgnowane są z szacunkiem dla przyrody, a produkcja wina prowadzona jest z duszą i kreatywnością. Wina Waipara Hills skupiają się na uwidacznianiu charakterystycznych cech każdej odmiany, czego rezultatem są trunki bogate, intensywne i trudne do zapomnienia.
Region
Dolina Waipara osłaniania jest przed chłodnymi wiatrami oceanicznymi przez wzgórza Teviotdale. Z drugiej zaś strony otwarte są na ciepłe wiatry północnozachodnie. Rozmieszczone na wzgórzach nachylone tarasy winnic są w idealnie nasłonecznionym miejscu. Dzięki temu winogrona doskonale dojrzewają. Sezon w Dolinie Waipara jest szczególnie długi – zbiory trwają czasem aż do połowy maja. Zawdzięcza to długiej, suchej i chłodnej jesieni.
Odmiana
Sauvignon Blanc pochodzi z Francji, najprawdopodobniej z regionu Bordeaux. Jest to drugi najpopularniejszy pod względem wielkości upraw szczep na świecie. Największe obszary upraw odmiany są we Francji, Włoszech, Kalifornii, Australii i Nowej Zelandii oraz Chile. Odmiana jest dość niewymagająca w uprawie i łatwo adaptuje się do nowych warunków, stąd też tak szeroki zakres geograficzny wśród winnic nią obsadzonych. Znana jest z win wyjątkowo rześkich, lekkich i orzeźwiających o aromatach owoców egzotycznych, ziół i minerałów.
Waipara Hills Marlborough Sauvignon Blanc
Wino tworzone jest w 100 % z winogron odmiany Sauvignon Blanc. W kieliszku prezentuje barwę jasnej słomy. Bukiet jest wyjątkowo świeży, łączy w sobie aromaty melona, moreli, nektarynki, cytrusów, brzoskwini i słodkich pianek marshmallow. Na podniebieniu ujawniają się cytrusowe smaki z dominacją grejpfruta. W tle wyczuwalne są także nuty liści czarnej porzeczki i cierpko-orzeźwiająca mineralność. Komponuje się z miękkimi serami i sałatkami ze świeżych warzyw.