Zuccardi Q Tempranillo
Producent
Winnica została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardiego. Alberto nie był winiarzem, a inżynierem, którego historia z branżą rozpoczęła się od eksperymentów z nawodnieniem kilkuhektarowej winnicy należącej do rodziny. System stworzony przez Zuccardiego opierał się na modelu znanym z Kalifornii, jednak był lepiej dostosowany do piaszczystych i żwirowo-kamiennych gleb Argentyny. Po udanym eksperymencie Alberto postanowił rozwinąć winnicę i zająć się nią pełnoetatowo. Kilkadziesiąt lat zarządzania pozwoliło mu stworzyć nowoczesną i dopasowaną do wymagającego klimatu kraju winiarnię, którą następnie przejął jego syn – Jose. Jose skupił się przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości win, co ówcześnie nie było domeną Argentyny. Po latach, kiedy wina osiągnęły doskonałość oczekiwaną przez Jose winiarnia została przekazana 3-ciej generacji rodziny, synowi Jose – Sebastianowi. Sebastian otrzymawszy już prosperującą winnicę z doskonałym zapleczem i tworzącą wyśmienite wina postanowił skupić się na dopracowaniu własnego stylu. W ten sposób powstały słynne wina Zuccardich reprezentujące terroir winnic, a także poszczególnych działek w winnicach należących do rodziny. Śmiałe, innowatorskie posunięcia młodego winiarza przynoszą wspaniałe efekty. Dowodem może być m.in. zdobycie przez Familia Zuccardi 3 lata z rzędu tytułu Najlepszej Winiarni na Świecie.
Region
Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Jest także największym producentem tworząc 70 % wszystkich win w kraju. Mieści się u stóp gór Andów i rozciąga się na rejony Uco Valley, Maipu i Lujan de Cuyo. Charakterystyczne dla regionu jest wysokie położenie – winnice rozmieszczone są tam na wysokościach między 800 a 1200 metrów n.p.m. Klimat tego miejsca określany jest przez duże nasłonecznienie, piaszczyste i kamieniste gleby oraz duża amplituda temperatury między dniem i nocą. Żwirowe i kamieniste podłoże, mimo że ogólnie nie sprzyja uprawie winorośli w tym przypadku nawadniane jest za sprawą wody spływającej z górnych części Andów. Do najważniejszych odmian regionu należą: Malbec, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah. To właśnie z Mendozy pochodzą najlepsze zaraz po francuskim Cahors wina odmiany Malbec.
Odmiana
Tempranillo to najprawdopodobniej najbardziej znany hiszpański szczep winnej latorośli. Przez wielu znawców uznawany jest za „odpowiedź” na Cabernet Sauvignon. Jego nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa „temprano”, czyli „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania winogron. Do dziś nie udało się ustalić skąd dokładnie pochodzi Tempranillo. Pod względem wielkości upraw zajmuje 4 miejsce na świecie wśród czerwonych odmian oraz 2 w Hiszpanii. Powstają z niego wina odmianowe, a także kupaże z Garnacha lub Greciano, które dodają do intensywnie owocowych cech Tempranillo odrobinę orzeźwiającej cierpkości. W winach odmiany Tempranillo bardzo ważny jest okres ich dojrzewania. Ze względu na długość leżakowania rozróżnia się wina: Crianza, Reserva, Gran Reserva oraz Joven. Wina Tempranillo są niezwykle przystępne w degustacji, wyróżniają się umiarkowaną ilością tanin i niską cierpkością, dzięki czemu polecane są jako pierwszy kontakt z winem dla osób, które dopiero rozpoczynają winiarską przygodę.
Zuccardi Q Tempranillo
„Q” to limitowana seria win, które jako pierwsze w Argentynie zostały wyprodukowane jako wina jakościowe. Jest to zbiór win odmianowych powstających z ręcznie zbieranych winogron ze specjalnie wyselekcjonowanych działek winnic. Nazwa „Q” nawiązuje do słowa „quality”, czyli jakość.
Wino wyprodukowano w 100 % z odmiany Tempranillo. Leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez co najmniej 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w butelce. Charakteryzuje się wyrazistym purpurowym kolorem z fioletowymi odblaskami. Intrygujący bukiet ujawnia nuty czarnej porzeczki, maliny, wanilii, czekolady, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. W ustach przeplata się ze sobą taniczność i owocowość nadające długi finisz. Najlepiej posmakuje w towarzystwie hiszpańskich tapas z dojrzewającymi wędlinami i serami.