Zuccardi Serie A Chardonnay & Viognier
Familia Zuccardi to prawdziwa ikona argentyńskiego winiarstwa. Od czasu powstania do dziś prowadzona jest przez członków rodziny Zuccardi z tą samą pasją, zaangażowaniem i miłością do Argentyny. To właśnie Familia Zuccardi spopularyzowała trend wydobywania w winie cech terroir, w którym uprawiane były winogrona i raz na zawsze zapisała się na wielkich kartach światowego winiarstwa.
Producent
Winnica została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardiego. Alberto nie był winiarzem, a inżynierem, którego historia z branżą rozpoczęła się od eksperymentów z nawodnieniem kilkuhektarowej winnicy należącej do rodziny. System stworzony przez Zuccardiego opierał się na modelu znanym z Kalifornii, jednak był lepiej dostosowany do piaszczystych i żwirowo-kamiennych gleb Argentyny. Po udanym eksperymencie Alberto postanowił rozwinąć winnicę i zająć się nią pełnoetatowo. Kilkadziesiąt lat zarządzania pozwoliło mu stworzyć nowoczesną i dopasowaną do wymagającego klimatu kraju winiarnię, którą następnie przejął jego syn – Jose. Jose skupił się przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości win, co ówcześnie nie było domeną Argentyny. Po latach, kiedy wina osiągnęły doskonałość oczekiwaną przez Jose winiarnia została przekazana 3-ciej generacji rodziny, synowi Jose – Sebastianowi. Sebastian otrzymawszy już prosperującą winnicę z doskonałym zapleczem i tworzącą wyśmienite wina postanowił skupić się na dopracowaniu własnego stylu. W ten sposób powstały słynne wina Zuccardich reprezentujące terroir winnic, a także poszczególnych działek w winnicach należących do rodziny. Śmiałe, innowatorskie posunięcia młodego winiarza przynoszą wspaniałe efekty. Dowodem może być m.in. zdobycie przez Familia Zuccardi 3 lata z rzędu tytułu Najlepszej Winiarni na Świecie.
Region
Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Jest także największym producentem tworząc 70 % wszystkich win w kraju. Mieści się u stóp gór Andów i rozciąga się na rejony Uco Valley, Maipu i Lujan de Cuyo. Charakterystyczne dla regionu jest wysokie położenie – winnice rozmieszczone są tam na wysokościach między 800 a 1200 metrów n.p.m. Klimat tego miejsca określany jest przez duże nasłonecznienie, piaszczyste i kamieniste gleby oraz duża amplituda temperatury między dniem i nocą. Żwirowe i kamieniste podłoże, mimo że ogólnie nie sprzyja uprawie winorośli w tym przypadku nawadniane jest za sprawą wody spływającej z górnych części Andów. Do najważniejszych odmian regionu należą: Malbec, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah. To właśnie z Mendozy pochodzą najlepsze zaraz po francuskim Cahors wina odmiany Malbec.
Odmiana
Chardonnay jest najpopularniejszym białym szczepem winorośli na świecie. Jego uprawy można spotkać niemalże na całym świecie, od Australii, przez Mołdawię, Francję, Hiszpanię, aż do Kalifornii i Argentyny. Produkowane są z niego zarówno wina spokojne, jak i musujące, a nawet wzmacniane (niewielką ilość w Austrii). Tworzone z niego wina mogą być diametralnie różne od siebie, gdyż jego aromaty zależą od miejsca produkcji. Wina z chłodnych rejonów świata objawiają się nutami zielonych jabłek i gruszek oraz wysoką kwasowością. Wina z ciepłych rejonów – nutami owoców egzotycznych, mango, a nawet toffi.
Viognier nie jest tak popularną odmianą, jak Chardonnay, a mimo to jej odmiany można spotkać w wielu miejscach na świecie, m.in. w Argentynie, Australii, USA i Francji. Jest to odmiana oddająca wina aromatyczne i o „gęstej” konsystencji. Do najważniejszych nut aromatycznych należy brzoskwinia, morela, miód, świeża pigwa, kwiat lipy i prażone orzeszki ziemne.
Zuccardi Serie A Chardonnay & Viognier
Wino jest kupażem ręcznie zbieranych winogron odmiany Chardonnay (85%) oraz Viognier (15%). Część wina leżakuje w beczkach z dębu francuskiego, natomiast druga część w tankach ze stali nierdzewnej. Wyróżnia się ładną złotą barwą. W nosie zachwyca intensywnym aromatem ananasa, białej brzoskwini, moreli i cytryny. Podniebienie jest eleganckie z dobrze zaznaczoną kwasowością i zbalansowaną słodyczą owoców tropikalnych. Skomponuje się z owocami morza, pieczonymi rybami i przegrzebkami.