Zuccardi Tito
Familia Zuccardi to prawdziwa ikona argentyńskiego winiarstwa. Od czasu powstania do dziś prowadzona jest przez członków rodziny Zuccardi z tą samą pasją, zaangażowaniem i miłością do Argentyny. To właśnie Familia Zuccardi spopularyzowała trend wydobywania w winie cech terroir, w którym uprawiane były winogrona i raz na zawsze zapisała się na wielkich kartach światowego winiarstwa.
Producent
Winnica została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardiego. Alberto nie był winiarzem, a inżynierem, którego historia z branżą rozpoczęła się od eksperymentów z nawodnieniem kilkuhektarowej winnicy należącej do rodziny. System stworzony przez Zuccardiego opierał się na modelu znanym z Kalifornii, jednak był lepiej dostosowany do piaszczystych i żwirowo-kamiennych gleb Argentyny. Po udanym eksperymencie Alberto postanowił rozwinąć winnicę i zająć się nią pełnoetatowo. Kilkadziesiąt lat zarządzania pozwoliło mu stworzyć nowoczesną i dopasowaną do wymagającego klimatu kraju winiarnię, którą następnie przejął jego syn – Jose. Jose skupił się przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości win, co ówcześnie nie było domeną Argentyny. Po latach, kiedy wina osiągnęły doskonałość oczekiwaną przez Jose winiarnia została przekazana 3-ciej generacji rodziny, synowi Jose – Sebastianowi. Sebastian otrzymawszy już prosperującą winnicę z doskonałym zapleczem i tworzącą wyśmienite wina postanowił skupić się na dopracowaniu własnego stylu. W ten sposób powstały słynne wina Zuccardich reprezentujące terroir winnic, a także poszczególnych działek w winnicach należących do rodziny. Śmiałe, innowatorskie posunięcia młodego winiarza przynoszą wspaniałe efekty. Dowodem może być m.in. zdobycie przez Familia Zuccardi 3 lata z rzędu tytułu Najlepszej Winiarni na Świecie.
Region
Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Jest także największym producentem tworząc 70 % wszystkich win w kraju. Mieści się u stóp gór Andów i rozciąga się na rejony Uco Valley, Maipu i Lujan de Cuyo. Charakterystyczne dla regionu jest wysokie położenie – winnice rozmieszczone są tam na wysokościach między 800 a 1200 metrów n.p.m. Klimat tego miejsca określany jest przez duże nasłonecznienie, piaszczyste i kamieniste gleby oraz duża amplituda temperatury między dniem i nocą. Żwirowe i kamieniste podłoże, mimo że ogólnie nie sprzyja uprawie winorośli w tym przypadku nawadniane jest za sprawą wody spływającej z górnych części Andów. Do najważniejszych odmian regionu należą: Malbec, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah. To właśnie z Mendozy pochodzą najlepsze zaraz po francuskim Cahors wina odmiany Malbec.
Zuccardi Tito
Zuccardi Tito to limitowana wersja wina dedykowanego założycielowi winnicy – Albertowi Zuccardiemu. Każdy etap produkcji tego wina jest osobiście nadzorowany przez obecnego właściciela, Sebastiana. Alberto zapisał się w historii Argentyny jako pionier w dziedzinie uprawy niestandardowych odmian winorośli, dlatego też w kupażu występują mało znane lokalne szczepy.
Wino jest kupażem odmian: Malbec (65%), Cabernet Sauvignon (12%), Ancelotta (12%) oraz Caladoc (10%). Leżakuje w dębowych beczkach o różnym stopniu wypalenia przez minimum 12 miesięcy. Wśród beczek były zarówno nowe, jak i 1-, 2-, czy 3-krotnie wypalane. W kieliszku prezentuje ciekawą fioletowawą szatę z niebieskimi refleksami. Bukiet zdominowany jest aromatami owoców: czarnych porzeczek, śliwek, truskawek i czarnych wiśni. W tle ujawniają się także nuty ziołowe, goździki oraz czarny pieprz. Podniebienie pieści jedwabista konsystencja, złożoność smaków i delikatne owocowe taniny. Finisz jest długi i wyraźny. Najlepiej parować je z pieczonym mięsem, np. polędwicą wołową.