Zuccardi Vida Organica Malbec
Familia Zuccardi to prawdziwa ikona argentyńskiego winiarstwa. Od czasu powstania do dziś prowadzona jest przez członków rodziny Zuccardi z tą samą pasją, zaangażowaniem i miłością do Argentyny. To właśnie Familia Zuccardi spopularyzowała trend wydobywania w winie cech terroir, w którym uprawiane były winogrona i raz na zawsze zapisała się na wielkich kartach światowego winiarstwa.
Producent
Winnica została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardiego. Alberto nie był winiarzem, a inżynierem, którego historia z branżą rozpoczęła się od eksperymentów z nawodnieniem kilkuhektarowej winnicy należącej do rodziny. System stworzony przez Zuccardiego opierał się na modelu znanym z Kalifornii, jednak był lepiej dostosowany do piaszczystych i żwirowo-kamiennych gleb Argentyny. Po udanym eksperymencie Alberto postanowił rozwinąć winnicę i zająć się nią pełnoetatowo. Kilkadziesiąt lat zarządzania pozwoliło mu stworzyć nowoczesną i dopasowaną do wymagającego klimatu kraju winiarnię, którą następnie przejął jego syn – Jose. Jose skupił się przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości win, co ówcześnie nie było domeną Argentyny. Po latach, kiedy wina osiągnęły doskonałość oczekiwaną przez Jose winiarnia została przekazana 3-ciej generacji rodziny, synowi Jose – Sebastianowi. Sebastian otrzymawszy już prosperującą winnicę z doskonałym zapleczem i tworzącą wyśmienite wina postanowił skupić się na dopracowaniu własnego stylu. W ten sposób powstały słynne wina Zuccardich reprezentujące terroir winnic, a także poszczególnych działek w winnicach należących do rodziny. Śmiałe, innowatorskie posunięcia młodego winiarza przynoszą wspaniałe efekty. Dowodem może być m.in. zdobycie przez Familia Zuccardi 3 lata z rzędu tytułu Najlepszej Winiarni na Świecie.
Region
Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Jest także największym producentem tworząc 70 % wszystkich win w kraju. Mieści się u stóp gór Andów i rozciąga się na rejony Uco Valley, Maipu i Lujan de Cuyo. Charakterystyczne dla regionu jest wysokie położenie – winnice rozmieszczone są tam na wysokościach między 800 a 1200 metrów n.p.m. Klimat tego miejsca określany jest przez duże nasłonecznienie, piaszczyste i kamieniste gleby oraz duża amplituda temperatury między dniem i nocą. Żwirowe i kamieniste podłoże, mimo że ogólnie nie sprzyja uprawie winorośli w tym przypadku nawadniane jest za sprawą wody spływającej z górnych części Andów. Do najważniejszych odmian regionu należą: Malbec, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah. To właśnie z Mendozy pochodzą najlepsze zaraz po francuskim Cahors wina odmiany Malbec.
Odmiana
Mimo że Malbec pochodzi z Francji, w Argentynie zadomowił się tak szybko i łatwo, że został uznany za odmianę narodową. Uprawy Malbeca we Francji zostały spustoszone przez niezwykle mroźne temperatury w 1956 roku, których odmiana nie jest wstanie przetrwać. Natomiast w argentyńskim gorącym klimacie rozwija się doskonale. Na argentyńskiej ziemi odmiana zdominowała uprawy w Mendozie, ale spotykana jest także w innych częściach kraju. Jej uprawy spotykane są wciąż we Francji, a także w Chile, Stanach Zjednoczonych, Mołdawii oraz we Włoszech. Typowe wino szczepu Malbec charakteryzuje się intensywnymi taninami, bogatym smakiem i wysoką kwasowością. Tworzone w ciepłym klimacie zyskują niezwykle aksamitną konsystencję. Do najczęściej wyczuwalnych aromatów należą owoce: śliwka, jeżyna, czarna porzeczka i wiśnie, a także nuty tytoniu, dymu i ziół.
Wino organiczne
Kolekcja Vida Organica powstała w odpowiedzi na potrzeby nowoczesnego konsumenta i coraz mocniejszego trendu na szerokie pojęcie ekologiczności produktów. Winnica, z której pochodzą winogrona wykorzystywane do produkcji tego wina posiada certyfikat BioLetis poświadczający jej ekologiczny charakter. Certyfikat ten jest wydawany i kontrolowany przez Ministerstwo Rolnictwa Argentyny.
Zuccardi Vida Organica Malbec
Wino powstało w 100 % z odmiany winorośli Malbec. Wyróżnia się ciemno-szkarłatną barwą. W nosie jest intensywne, zachwycające głębokimi aromatami czarnych porzeczek, śliwek, borówek i wiśni. Usta są natomiast delikatne, o dobrej równowadze, wyraźnych taninach i orzeźwiającej cierpkości. Pozostawia na podniebieniu przyjemny owocowy posmak. Warto łączyć je z pieczoną kaczką, bażantem lub innym dzikim ptactwem.