Pio Cesare Il Bricco Barbaresco – DOCG Barbaresco – Włochy
Region : DOCG BRICCO BARBARESCO – Piemont
Szczep : 100% Nebbiolo
Producent: Pio Cesare
Opis:
Dobrze zbudowane, wytrawne wino o intensywnej bordowej sukni powstałe po skrupulatnej selekcji ręcznie zebranych winogron. Bogate, złożone i eleganckie aromaty o wyczuwalnych czerwonych jagodach, dojrzałych wiśniach z nutami ziołowymi przeplatanymi słodkimi przyprawami. W smaku żywe, eleganckie, dojrzałe z okrągłymi taninami i długim finiszem.
Winnica Il Bricco położona jest na dużej wysokości i charakteryzuje się chłodnym klimatem.
Winifikacja: w zbiornikach ze stali nierdzewnej w dość wysokich temperaturach, długa 30 dniowa maceracja. Produkowane w limitowanej ilości około 6 tysięcy butelek.
Dojrzewanie: w dużych beczkach z dębu francuskiego typu „botti” przez około 30 miesięcy oraz niewielkie ilości w barrique.
Posiada potencjał do długiego starzenia. Produkowane w limitowanej ilości około 6 tysięcy butelek.
Pio Cesare to rodzinny dom wina z Piemontu, położony w historycznym, mającym ponad dwa tysiące lat, rzymskim centrum miasta Alba, produkujący wina od 1881 roku. Obecnie piąte pokolenie kontynuuje tę tradycje, zapewniając ciągłość jakości i stylu winom, dla koneserów z ponad 50 krajów świata.
Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela – Pio Cesare, który zainteresował się pomysłem wyprodukowania wina dla siebie, rodziny, przyjaciół i niewielkiej grupy klientów, wyselekcjonowanej ilości win ze wzgórz Barolo i Barbaresco.
Obecnie winnice Pio Cesare zajmują powierzchnię 70 ha, położone są w najwyżej ocenianych regionach Piemontu: Barolo I Barbaresco
Wyjątkowa dbałość o jakość wytwarzanych win jest skutkiem ścisłej selekcji winogron oraz niskim plonom w winnicach, szanująca przy tym fizjologię upraw, preferując ich jakość nad ilość. Niebywałe znaczenie ma także fakt, że w winnicach przez cały cykl wegetacyjny, począwszy od przycinania krzewów do zbioru winogron pracuje ten sam zespół pracowników, którzy dogłębnie znają potrzeby i zdrowie każdej rośliny. Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie, zapewniając przy tym selekcję jedynie najwyższej jakości winogron.
Godna uwagi jest także dbałość o fitosanitarną ochronę winnic, potwierdzona przez stosowne certyfikaty.
„Imię i wiarygodność rodziny oraz naszych win są dla nas zawsze na pierwszym miejscu!” – to filozofia rodziny Pio Cesare.