Santa Sofia Antichello Soave – DOC Soave – Włochy
Soave klasyka białego wina z regionu Vento od jednego z najlepszych producentów z regionu Veneto. Santa Sofia produkuje wina od 1811 roku i jest najstarszym producentem w regionie i jest firmą rodzinną. Nową linią win lekkich, łatwych do picia jest Antichella łącząc w sobie historię i nowoczesność.
Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.
W 1967 roku Giancarlo Begnoni kupił od hrabiny Rizzardi historyczną winnicę Santa Sofia w Pedemonte. Będąc winiarzem, który przywiązywał dużą wagę do jakości win rozpoczął proces innowacji, który sam nazwał „strategią doskonałości”. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja niż historyczna marka korporacyjna Santa Sofia. Antichello to nowa marka, która kontynuuje 50-letnią tradycję winiarską rodziny Begnoni.
Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Soave to apelacja dla win białych pochodzących z Veneto. Dominującą białą odmianą w tym regionie jest garganega. Można je wytwarzać w trzynastu gminach położonych bezpośrednio na wschód od Werony: Caldiero, Cazzano di Tramigna, Colognola ai Colli, Illasi, Lavagno, Mezzane di Sotto, Montecchia di Crosara, Monteforte d’Alpone, Roncà, San Bonifacio, San Giovanni Ilarione, San Martino Buon Albergo oraz Soave. W tych miejscach powstawać mogą wina Soave DOC, Soave Classico DOC oraz Soave Classico Riserva DOC. Byłoby zbyt prosto, ponieważ powstają tu także wina określane jako Soave Superiore DOCG, Soave Superiore Classico DOCG i na koniec jeszcze Soave Superiore Riserva DOCG
Antichello Soave powstaje w 80% z Garganegi i 20 % Trebbiano di Soave. Do wytwarzania tego wina stosowana jest metoda miękkiego tłoczenia winogron oraz fermentacji bez skórek. Winifikacja przebiega w stalowej kadzi, a następnie wino dojrzewa 3 miesiące w butelce zanim trafi do sprzedaży. Wino lekkie i delikatne, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Idealne do lekkich dań, przystawek oraz ryb.