Zuccardi Serie A Cabernet Sauvignon
Familia Zuccardi to prawdziwa ikona argentyńskiego winiarstwa. Od czasu powstania do dziś prowadzona jest przez członków rodziny Zuccardi z tą samą pasją, zaangażowaniem i miłością do Argentyny. To właśnie Familia Zuccardi spopularyzowała trend wydobywania w winie cech terroir, w którym uprawiane były winogrona i raz na zawsze zapisała się na wielkich kartach światowego winiarstwa.
Producent
Winnica została założona w 1963 roku przez Alberto Zuccardiego. Alberto nie był winiarzem, a inżynierem, którego historia z branżą rozpoczęła się od eksperymentów z nawodnieniem kilkuhektarowej winnicy należącej do rodziny. System stworzony przez Zuccardiego opierał się na modelu znanym z Kalifornii, jednak był lepiej dostosowany do piaszczystych i żwirowo-kamiennych gleb Argentyny. Po udanym eksperymencie Alberto postanowił rozwinąć winnicę i zająć się nią pełnoetatowo. Kilkadziesiąt lat zarządzania pozwoliło mu stworzyć nowoczesną i dopasowaną do wymagającego klimatu kraju winiarnię, którą następnie przejął jego syn – Jose. Jose skupił się przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości win, co ówcześnie nie było domeną Argentyny. Po latach, kiedy wina osiągnęły doskonałość oczekiwaną przez Jose winiarnia została przekazana 3-ciej generacji rodziny, synowi Jose – Sebastianowi. Sebastian otrzymawszy już prosperującą winnicę z doskonałym zapleczem i tworzącą wyśmienite wina postanowił skupić się na dopracowaniu własnego stylu. W ten sposób powstały słynne wina Zuccardich reprezentujące terroir winnic, a także poszczególnych działek w winnicach należących do rodziny. Śmiałe, innowatorskie posunięcia młodego winiarza przynoszą wspaniałe efekty. Dowodem może być m.in. zdobycie przez Familia Zuccardi 3 lata z rzędu tytułu Najlepszej Winiarni na Świecie.
Region
Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Jest także największym producentem tworząc 70 % wszystkich win w kraju. Mieści się u stóp gór Andów i rozciąga się na rejony Uco Valley, Maipu i Lujan de Cuyo. Charakterystyczne dla regionu jest wysokie położenie – winnice rozmieszczone są tam na wysokościach między 800 a 1200 metrów n.p.m. Klimat tego miejsca określany jest przez duże nasłonecznienie, piaszczyste i kamieniste gleby oraz duża amplituda temperatury między dniem i nocą. Żwirowe i kamieniste podłoże, mimo że ogólnie nie sprzyja uprawie winorośli w tym przypadku nawadniane jest za sprawą wody spływającej z górnych części Andów. Do najważniejszych odmian regionu należą: Malbec, Cabernet Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah. To właśnie z Mendozy pochodzą najlepsze zaraz po francuskim Cahors wina odmiany Malbec.
Odmiana
Cabernet Sauvignon to król czerwonych odmian winorośli. Jest najczęściej uprawianą i najbardziej znaną odmianą, a jej winnice można spotkać dosłownie na całym świecie. Pochodzi z Francji, a dokładniej z Bordeaux, gdzie jego największa popularność przypadła po ataku wyniszczającej winorośle filoxery. Obecnie w Bordeaux jest na drugim miejscu pod względem wielkości upraw, ustępując miejsca Merlotowi. Na dużą skalę uprawiana jest we Francji, USA i Włoszech, ale spotkać ją można także w Hiszpanii, Mołdawii, Argentynie, Chile, Boliwii, Australii i RPA. Cabernet Sauvignon tworzy wina wysoko taniczne i cierpkie, przez co często łączy się je z innymi, „lżejszymi” smakowo odmianami. Podstawowymi aromatami odmiany są: jeżyna, czarne i czerwone porzeczki, imbir, ziele angielskie, zielona oliwka. Leżakowanie w beczce uzupełnia je o nuty wanilii, dymu, orzechów, cedru, tytoniu, piżma.
Zuccardi Serie A Cabernet Sauvignon
Wino stworzono w 100 % z winogron odmiany Cabernet Sauvignon. Prezentuje intensywną purpurową barwę. W nosie dominują aromaty czerwonej porzeczki i ziarna zielonego pieprzu. W ustach dobrze zaznaczone taniny wzbogacają przyjemność z nut śliwek, jagód i borówek. Najlepiej łączy się z grillowanym czerwonym mięsem.